Fél éven belül elérhet minket a Bitcoin likviditási válság

A Bitcoin ETF-ek elszívják a megvásárolható Bitcoint, és a kínálati dinamika fordulópontja idén fog bekövetkezni – állítja egy elemző. A Bitcoin szeptemberre “eladó oldali likviditási válság” elé néz, ha az eddig tapasztalt beáramlás az intézményi befektetők részéről folytatódik, magyarázza az elemző.

Március 12-én az X-en egy Ki Young Ju, a CryptoQuant on-chain analitikai platform alapítója és vezérigazgatója “hat hónapon belül” BTC kínálati likviditási válságot jósolt.

likviditási válság

Az iparági szereplők szerint a Bitcoin mint intézményi befektetők által használt befektetési termék még csak most indul igazán be, ahogy az Egyesült Államokban működő spot Bitcoin tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) egyre nagyobb lendületet vesznek.

Jelenleg közel 30 milliárd dollárt tartanak ezekben az ETF termékekben, és a történelem legsikeresebb ETF-indításává váltak. Ha azonban a trend folytatódik, egy új jelenség alakulhat ki, amikor nem lesz elég Bitcoin a kereslet kielégítésére. “A medvék nem nyerhetik meg ezt a játékot, amíg a spot Bitcoin ETF-ek beáramlása meg nem áll.” – foglalta össze Ki.

Megjegyezte, hogy csak az ETF-ek a múlt héten több mint 30 000 BTC-t húztak ki a piacról. Mivel pedig 3 millió BTC van a tőzsdei és bányász tárcákban, a kínálat okozta ársokk esélye egyre nagyobb. “Ilyen ütemben 6 hónapon belül eladó oldali likviditási válságot fogunk látni.”

Bitcoin eloszlásTovábbra is a trenddel szemben megy azonban a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Ennél a napi kiáramlása rutinszerűen eléri az 500 millió dollárt. A BTC árfolyamának az ETF-ek januári indulása óta bekövetkezett emelkedését figyelembe véve, a népszerű kommentátor, a WhalePanda megjegyzi, hogy a GBTC csökkent BTC-állományának dollárértéke valójában alig csökkent.

“A probléma az, hogy az árfolyam emelkedésével és a masszív kiáramlásaikkal együtt a dollárban kifejezett állományuk még mindig ugyanott van, mint ahonnan indultunk”.

Még 1,4 millió BTC?

“Amint az eladási oldali likviditási válság bekövetkezik, a következő ciklikus csúcs meghaladhatja várakozásainkat a korlátozott eladási oldali likviditás és a vékony rendelésállomány miatt.” – zárta a gondolatát.

Ki kimutatta az úgynevezett “felhalmozási címek” – kizárólag bejövő tranzakciókkal rendelkező tárcák – által tartott BTC folyamatos, erőteljes emelkedését. Ennek még meg kell duplázódnia, mielőtt a “válság” bekövetkezik. A csak felhalmozásra használt címek birtoklása nemrégiben kezdett apadni, miközben a Bitcoin új történelmi csúcsokat ért el.