Feladta magát a BitMEX társalapító az amerikai hatóságoknak

Ben Delo (középen), a meghatározó BitMEX határidős tőzsde társalapítója, az Egyesült Királyságból az Államokba utazva adta fel magát a hatóságoknak, hogy ott feleljen az állítólagos banktitok sértési vádak miatt. Delo nem vallja magát bűnösnek.

Az őrizetbe vételét követően 20 millió dolláros óvadék fejében engedték szabadon: szabadon visszatérhet az Egyesült Királyságba, de köteles lesz egy májusra időzített virtuális bírósági tárgyaláson megjelenni.

Delo a BitMEX másik két társalapítójával közösen, Arthur Hayes-szel és Samuel Reed-del közösen múlt év októberben került kellemetlen helyzetbe, miután az amerikai igazságügyi minisztérium és a Árutőzsdei Határidős Kereskedési Bizottság (CFTC) banktitok megsértésével vádolta meg. A határidős tőzsde legelső alkalmazottját, Gregory Dwyer-t szintén perbe fogták az amerikai hatóságok.

Kapcsolódó: Letartóztatták a BitMEX alapítóját, a BTC ára 400 dollárt esett

Az amerikai banktitok törvény értelmében a pénzügyi szolgáltatók kötelesek minden 10,000 dollár fölötti pénzmozgást dokumentálni és bejelenteni. Elsődleges célja a bűnözők pénzmosásra irányuló törekvéseinek semlegesítése, de kritikusai szerint inkább extra költséget és adminisztrációt tesz a pénzügyi cégek vállára kifogásolható prevenciós hatékonysággal.

Alaptalanok a Ben Delo-val szembeni vádak

“Bennel szembeni vádak alaptalanok és az amerikai hatóságok joghatóságukon túlmenő eljárásait bizonyítja,” írta a Delo-t képviselő Rachel Miller a Bloombergnek. “Ben célja, hogy megvédje és tisztázza a nevét a bíróságon.”

A BitMEX frontarca, a szintén brit állampolgárságú Arthur Hayes már felvette a kapcsolatot az amerikai bírósággal és készen áll a bírósági tárgyalásra. Samuel Reed-et még a múlt évben vették őrizetbe majd engedték szabadon óvadék fejében. Dwyer szabadon védekezhet.

A szebb napokat is megélt BitMEX derivatív bitcoin tőzsde továbbra is meghatározó szereplője a kriptovaluta piacoknak, napi kereskedési volumene eléri a hat milliárd dollárt, elsősorban a nagy játékosok, a minimum 10 bitcoinnal kereskedő magánszemélyek és trading desk-ek terepe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.