Letartóztatták a BitMEX alapítóját, a BTC ára 400 dollárt esett

Az amerikai hatóságok vádat emeltek a BitMEX alapítójával szemben, mivel állításuk szerint a kriptotőzsde engedély nélkül kereskedett és megsértette az Egyesült Államok pénzmosás elleni szabályait.

Csütörtökön az Egyesült Államok Árutőzsdei Kereskedelmi Bizottsága (CFTC) bejelentette, hogy polgári jogi végrehajtási eljárást indított a New York-i déli körzet bíróságán öt olyan entitás és három magánszemély ellen, akik a BitMEX kereskedési platformot üzemeltetik, amely nincs regisztrálva. A kriptotőzsde emellett elmulasztotta a pénzmosás elleni szabályok betartását is.

A BitMEX társalapítóit Arthur Hayes-t, Ben Delo-t és Samuel Reed-et (CTO) alperesként nevezték meg. Samuel Reed az egyetlen vádlott, aki az Egyesült Államokban él, őt Massachusettsben tartóztatták le, míg a többi vádlott szabadlábon védekezhet. A CFTC mellett az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma is megvádolta őket. A minisztérium szerint megsértették a banktitokról szóló törvényt, és szándékosan elmulasztották a megfelelő pénzmosás elleni szabályok (AML) végrehajtását a Bitcoin Mercantile Exchange vagy a BitMEX kereskedési felületen.

A CFTC állítása szerint a BitMEX-hez a felhasználók több mint 11 milliárd dollár fizettek bitcoin letétként, ami után több mint egymilliárd dollárnyi díjat zsebelt be a kriptotőzsde.

Audrey Strauss ügyvéd azt mondta az esettel kapcsolatban:

“Az Egyesült Államokban a lehetőségekkel és előnyökkel együtt ezek a vállalkozások kötelesek részt venni a bűnözés és a korrupció elhárításában is. A feltételezések szerint a vádlottak megsértették ezt a kötelezettséget, és off-shore kriptotőzsdét működtettek, miközben szándékosan elmulasztották a pénzmosás elleni törvények végrehajtását és betartatását. Ezzel engedélyezték a BitMEX számára, hogy az a pénzügyi piacok sötét árnyékában kereskedési platformként működjön.”

Az FBI igazgatóhelyettese, William F. Sweeney Jr. azt nyilatkozta:

„A négy vádlott a BitMEX kriptovaluta kereskedési platformján keresztül szándékosan megsértette a banktitokról szóló törvényt, elkerülve az Egyesült Államok pénzmosás elleni szabályait.”

Az elmúlt 12 hónapban az amerikai hatóságok alaposan átvizsgálták a BitMEX-et és működését. A kriptotőzsde ugyan idén áprilisban bevezette a KYC (ismerd meg az ügyfeled) szabványt, a hatóságok mégsem állnak el a vádemeléstől. A CFTC közölte: „A BitMEX a világ egyik legnagyobb kriptovaluta platformjaként tartja magát számon, naponta dollármilliárdokkal kereskedik. Ennek a kereskedési volumennek és jövedelmezőségének a nagy részét az Egyesült Államok piacáról szerzi. Ennek ellenére a BitMEX-et soha nem regisztrálták a CFTC-nél semmilyen minőségben. Nem tartotta be azokat a törvényeket és szabályokat, amelyek elengedhetetlenek az amerikai piacok integritása és vitalitása szempontjából. “

Majd Heath P. Tarbert a CFTC elnöke hozzátette: „Ahhoz, hogy az Egyesült Államok globálisan vezető szerepet töltsön be a digitális eszközök piacán, elengedhetetlen, hogy kiiktassuk az illegális tevékenységet.

Arthur Reed vezérigazgató letartóztatása váratlan meglepetés volt, így közvetlenül a hír megjelenése után a BTC ára 10 883 dollárról 10 437 dollárra zuhant, ami 4,11%-os csökkenést jelent.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.