Felébredt egy Bitcoin pénztárca Satoshi Nakamoto korából?

Tegnap felröppent a hír, hogy felébresztettek egy Bitcoin pénztárcát az úgynevezett „Satoshi Nakamoto korszakból”.

Satoshi Nakamoto az az álnév, amely alatt a Bitcoin ismeretlen megalkotóját értjük, aki azonban 2011-ben egyik napról a másikra eltűnt.

Egy Bitcoin pénztárca, ami a korai évekre nyúlik vissza

A hírek szerint a 15WZNLACuvcDrrBL2btDErJggnaMQtHh5G Bitcoin cím a napokban két különböző címre küldött Bitcoint. Ezután két bejövő tranzakció érkezett, bár szinte elhanyagolható összegűek.

A tegnapi utalás 687 BTC volt, ami körülbelül 42,7 millió dollárnak felel meg. Ezt a 687 BTC-t két Segwit címre küldték át, amelyek új generációs címnek számítanak, míg a kiindulási cím még egy régi BTC cím volt.

Érdemes megjegyezni, hogy ez a pénztárca több más kisebb összeget is kapott Bitcoinban, különösen 2020 és 2021 között, de 2018-ban, 2016-ban, 2015-ben és 2014-ben is kapott utalásokat.

Valójában azonban egyetlen jelentős BTC beutalás történt a címre 2014 januárjában, amikor 687,33 BTC jelent meg a tárcában. Gyakorlatilag az összes akkor beérkezett BTC-t tegnap két új címre küldték tovább. Feltételezhető tehát, hogy ezt a pénztárcát 2014-ben hozták létre.

A Satoshi-korszak

Egy névtelen személy, aki Satoshi Nakamoto álnévvel azonosította magát, 2008. október végén hozta nyilvánosságra a Bitcoin fehér könyvét.

2009 elején ő bányászott ki elsőként Bitcoint, ezzel elindítva a Bitcoin blokkláncot.

Egész 2009-ben ez volt a referenciapont a Bitcoin projekt fejlesztéséhez és növekedéséhez. Azonban már 2010-től elkezdett helyet adni másoknak Nakamoto. Olyannyira, hogy az utolsó ilyen értelemben vett hozzájárulása 2010 decemberére nyúlik vissza. 2011 áprilisában küldte el az utolsó ismert e-mailjét. Azóta senki nem hallott felőle.

Ezért hivatalosan a Satoshi-korszak 2008 végétől 2010 végéig tartott tulajdonképpen.

Bitcoin tárca a Satoshi Nakamoto korszakból?

E dátumok fényében nyilvánvaló, hogy a 15WZNLACuvcDrrBL2btDErJggnaMQtHh5G pénztárca nem tekinthető a Satoshi-korszak pénztárcájának. A 2014-es pénztárca felébredésének híre nem volt hatással a Bitcoin árfolyamára, hiszen nem maga Satoshi találhatta meg az egyik elveszett BTC tárcáját feltehetően.

Korábban már többször előfordult, hogy a Satoshi-korszakból származó pénztárcákat valóban újraaktiválták. Ezek a 2009 és 2011 első hónapjai között létrehozott tárcák és a rajtuk keresztül lefolytatott új tranzakciók valójában jelentős hatással lehetnek a BTC árfolyamára.

A kulcsfontosságú szempont az ilyen esetekben az átutalt BTC mennyisége. Mivel ilyen esetekben fennáll annak a veszélye, hogy az ilyen mozgások hatalmas mennyiségű Bitcoin eladási szándékát jelzik.

Satoshi Nakamotónak ugyanis 2009 és 2011 között rengetek Bitcoint sikerült kibányásznia a Bitcoin blokkláncból, mivel minden blokkért még 50 BTC-t kapott jutalomként. A becslések szerint összesen több mint egymilliót sikerült összegyűjtenie.

Az egymillió BTC több, mint a világ összes létező ETF-je együttesen. Piaci értéke meghaladja a 60 milliárd dollárt.

Tehát, amíg néhány száz BTC mozog, nehéz elképzelni, hogy ez jelentős hatással lehet a Bitcoin árfolyamára. De ha Bitcoinok ezrei indulnának el, vagy ami még rosszabb, több tízezer BTC, akkor fennállna annak a kockázata, hogy az erős eladási hullámot indítana el a piacon.

Manapság alig több mint száz Bitcoin-cím létezik, amelyek több mint 10 000 BTC-t tartalmaznak. Ezek közül is sok kriptovaluta tőzsdéhez tartozik. Az igazán nagy bitcoin bálnák töredezetten, több tárca között elszórva tartják a Bitcoinjaikat.