Félelemkeltés helyett helyszíni beszámoló az olaszországi koronavírusról

Már két napja a vízcsapból is az Olaszországban megjelent koronavírus folyik. Mind külföldi, mind pedig magyar híroldalak előszeretettel foglalkoznak a témával. Folyamatosan figyelemmel kísérem a magyar mainstream média felületeit, ahol számos valótlan információt olvastam. A pánikkeltés helyett inkább a valós információkra kellene törekedne, hiszen már így is kisebb hisztéria alakult ki a járvánnyal kapcsolatban. Ilyenkor inkább józan ésszel gondolkodni kell, mérlegelni, nem pedig egyes összeesküvés elméleteket gyártó kommentelők világvégi hangulatot tükröző bejegyzéseire felülni.

Venetói helyzet

A helyzet az, hogy az egyik érintett régióban, Venetóban élek már évek óta, nagyjából 50 km-re a lezárt területtől, így képben vagyok és a saját bőrömön tapasztalom az eseményeket. Már most az elején tisztáznám, hogy ezen a környéken nincs pánikhangulat. Az emberek nem rohannak a szupermarketekbe felvásárolni a készleteket, nincs szájmaszk senkin, az üzletek nyitva vannak, a tömegközlekedési eszközök menetrendszerűen közlekednek. A tartomány NINCS lezárva, csak egy Padovától néhány kilométerre lévő kb 3500 fős települést (Vo’Euganeo) helyeztek a hatóságok karantén alá. Itt élt ugyanis az első áldozat, egy 78 éves férfi, akit már 2 hete a helyi (Shiavone) kórházban kezeltek. Ő pénteken éjszaka hunyt el, ekkor derült ki, hogy valójában nem influenzája volt, hanem koronavírusa. Ebben a kórházban ápolják a 67 éves barátját is, aki szintén elkapta a vírust.

A legfrissebb információk szerint jelenleg 27 fertőzött van a tartományban, akik kapcsolatban lehettek az elhunyttal. Először a hatóságok a településen lévő textilipari vállalat 8 kínai dolgozójára gyanakodtak, mint vírushordozóra, de a tesztek alapján mindannyian negatívak. Ma viszont kiderült, hogy a település bárjában rendszeresen ellátogatott egy 60 éves mezőgazdász, aki nemrég a Lombardiában található, a vírus által leginkább sújtott településen, Codogno-ban járt. A férfinak ráadásul influenza jellegű tünetei vannak. A tesztek eredménye még nem érkezett meg, de feltételezhetően rajta keresztül jutott el a vírus Veneto tartományba.

Az iskolák zárva vannak a héten, amik a Velencei Karnevál miatt, amúgy is zárva lettek volna. A Velencei Karnevált tegnap felfüggesztették, így két nappal hamarabb ért véget a szokásosnál. A kihalt Szent-Márk térről készült képekről csak annyit, hogy szombaton egy tűt nem lehetett elejteni a téren. Pánikhangulat nem volt. A héten tartandó, nagy tömegeket vonzó eseményeket, piacokat lefújták, emellett pedig a múzeumok és a templomok vasárnapig zárva tartanak.

Nézzük a lombardiai helyzetet!

Itt a helyzet valóban súlyosabb, hiszen már 172 fertőzöttet találtak, akik szinte mind a karantén alatt lévő 11 településről származnak. Jelenleg 5 halálos áldozatról tudni, akik mindannyian idősek voltak, súlyos betegségekkel küzdöttek, kettő áldozatot az onkológiai osztályon kezeltek rákos megbetegedéssel. A járvány egy 38 éves fiatalemberhez köthető, aki január 25-én együtt vacsorázott a nemrég Sanghajból hazatért barátjával, aki évente akár több hónapot is Kínában tölt. Sehol nem írta az olasz sajtó, hogy kínai lenne vagy családja Kínában van, míg a magyar médiumok többször is erről cikkeztek.

A 38 éves fiatalember a lappangási időben két félmaratont is lefutott, több üzleti vacsorán részt vett, emellett a helyi focicsapatban is játszott, ezért történhetett meg az, hogy ennyi embert fertőzött meg közvetlenül illetve közvetve. A lakóhelyét, a kórházat ahol ápolják illetve a környező 10 települést lezárták a hatóságok, amit nem hagyhat el senki. A karantén itt azt jelenti, hogy a helyiek a településen közlekedhetnek, de tömegközlekedési eszközök ebben a zónában nem járnak. A boltokat tegnap pánikszerűen kifosztották, de azokat ma reggelre feltöltötték. Milánó NINCS lezárva, csak 11 település, ahol nagyjából 57 000 ember van most elzárva. Milánó polgármestere külön kérte a lakosságot arra, hogy ne rohamozzák meg az üzleteket, mivel egy ekkora várost nem fognak karantén alá helyezni, az üzleteket folyamatosan feltöltik áruval.

A lezárt területeken inkább az anyagi problémáktól tartanak, hiszen a Milánótól délkeletre elhelyezkedő települések több millió eurót termelnek naponta, ez pedig óriási kiesést jelent. Több vezető közgazdász a vírus gazdasági, nem pedig egészségügyi hatásától tart. Az egész országban ugyanis drasztikusan csökkent a turisták száma, leginkább a kínaiaké, akik bizony nem kevést pénzt hagynak itt. Az elmaradt kiállítások, sportesemények, és az elzárt területen felfüggesztett termelés pedig újabb pofont ad az amúgy is komoly államadóssággal küzdő Olaszországnak.

A határokat NEM zárta le egyetlen ország sem. Tegnap Ausztria megállította a Velence-München vonatot a Brenner hágónál, mert információt kapott 2 gyanús esetről, amelyekről később kiderült, hogy vaklárma. A vonatközlekedés azóta helyreállt, NEM korlátozzák sem a vonat, sem pedig a közúti közlekedést.

Konklúzió

Jelenleg 229 koronavírussal fertőzöttet találtak az országban, akik nagy része jól van, ezért nem szorulnak kórházi ellátásra. Többen a saját házukban maradnak két hétig. A vírus leginkább az idősebb korosztályra veszélyes, akik már valamilyen egészségügyi problémával rendelkeznek. Nyilván nem kell a járványt elbagatellizálni, de nincs szükség a felesleges hisztériára sem.

Fontos az alapos kézmosás és a kézfertőtlenítők használata. Több helyen azt írták egyesek, hogy a boltokban nem lehet már kapni vagy pedig több száz euróba kerülnek a fertőtlenítő szerek. Én találtam többféle márkát is, nagyjából 2-3 euróért. Alapvetően pedig elmondható, hogy az egészségügy Észak-Olaszország kiválóan működik. A kórházak felszereltek, nincs hiány orvosokból illetve szakképzett ápolókból sem. Az országban több, mint 3000 koronavírus tesztet végeztek el, így nem meglepő, hogy ilyen sok esetre derült fény. Nyilván ahol nem végeznek egy tesztet sem, ott nincs pozitív beteg sem, csak nem biztos, hogy célravezető a strucc politika.