A felezést követő kínálati szűkülés miatt kilenc hónap alatt elfogyhat a tőzsdék bitcoin ellátása

A bitcoin minden felezés után egyre ritkább lesz. A néhány napon belül bekövetkező esemény a kínálat csökkenését és a kereslet növekedését eredményezheti, ami a Bybit elemzői szerint a digitális eszközt kétszer olyan ritkává teheti, mint az arany.

A Bybit által közzétett jelentés szerint a közelgő felezési esemény potenciálisan kilenc hónap alatt kimerítheti a központosított tőzsdék teljes bitcoin BTC Price BTC Price kínálatát.

Kétszer olyan ritka lesz, mint az arany

A jelentés részletezi, hogy már csak 2 millió BTC maradt a kriptotőzsdéken, és ha naponta 500 millió dollárnyi beáramlás érkezik a spot BTC tőzsdén kereskedett alapokból (ETF), akkor naponta körülbelül 7142 BTC hagyja el a tőzsdei tartalékokat. Ennek oka, hogy az ETF-ek kínálata általában központi tőzsdékről származik. Ha a befektetők megtartják eszközeiket, a bányászati jutalmak pedig csökkennek, a tőzsdék tartalékai jelentősen megcsappanhatnak.

Ezt szem előtt tartva nem meglepő, hogy a bitcoin árfolyama a felezés előtt, vagy akár utána is tovább emelkedhet, mivel a kínálat beszűkülése újabb rekordra hajtja az árat.

– Áll a jelentésben.

A Bybit szerint a stock-to-flow (S2F) modell alátámasztja ezeket az állításokat, mivel a mérőszám azt mutatja, hogy a BTC minden felezés után ritkább lesz. A hamarosan elérkező felezés után pedig akár az aranynál is ritkább lehet. Az S2F arányt úgy számítják ki, hogy egy árucikk forgalomban lévő készletét elosztják annak éves termelésével, így megkapva a szűkösségi mérőszámot.

A cikk írásakor a bitcoin S2F-aránya 56 körül mozgott, míg az aranyé 60 körül. A jelentés szerint a felezés után az eszköz aránya várhatóan megduplázódhat, és 112-re emelkedhet.

A Coinbase bányászok blokkokért járó jutalma hamarosan 6,25 BTC-ről 3,125 BTC-re fog csökkenni. Így gyakorlatilag felére csökkenti a piacra kerülő újonnan vert kínálatot. Ebből következik, hogy a kínálat beszűkülése elkerülhetetlen. A kialakuló helyzetet tovább ronthatja, hogy már most egy korai szorítás jelei mutatkoznak, ami a felezés után tovább súlyosbodhat.

Bár az eddigi események az árfolyam emelkedését hozták, az elemzők összetettnek látják ezt a ciklust. De a mostani felezés hatását illetően sokan bizonytalanok, mivel a BTC máris megdöntötte az eddigi csúcsokat. Egyesek úgy vélik, hogy az idei rally kevésbé lesz figyelemre méltó, míg mások a csillagászati árfolyam eljövetelét sem tartják lehetetlennek.