Felfedte magát a BitClout kitalálója, decentralizált közösségi médián dolgozik

A Twitteren Diamondhands álnéven futó, megosztó BitClout projekt kitalálója felfedte kilétét miután elindította a “Decentralized Social” (DeSo) névre keresztelt blokklánc hálózatát. Nader Al-Naji már korábban is aktív szereplője volt a kriptovaluta ökoszisztémának, ő alapította a Basis stabilcoint, amelyet 2018-ban szabályozási nehézségekre hivatkozva kénytelen volt leállítani és a 133 millió dollár befektetői tőkét majdnem teljes egészében visszafizetni.

A DeSo indulásának apropóján szinte ugyanezek a befektetők mintegy 200 millió dollárral támogatták meg Al-Naji új elképzelését, ami tegyük hozzá, se nem új, se nem első a piacon. Több decentralizált közösségi média projekt indult az elmúlt években, ezekről részletesen írtunk, volt ami hamvába holt, és volt ami még elvegetál.

Mindenesetre úgy tűnik Al-Najer múltja elég ahhoz, hogy olyan kockázati tőke szereplők szálljanak be új projektjébe, mint Andreessen Horowitz (a16z), Sequoia, Social Capital, TQ Ventures, Coinbase Ventures, Winklevoss Capital, Polychain Capital, Pantera Capital és az Arrington Capital. De a befektetők között találjuk a Blockchange Ventures, a Distributed Global, a Blockchain.com Ventures, a Hack Ventures és a Reddit társalapító Alexis Ohaniant is.

Al-Naji szerint a központosított közösségi médiaplatformok, mint például a Twitter (ami egyébként szintén önmaga decentralizációjában látja a jövőt), a Facebook és az Instagram, irányítják a közbeszédet és szép summát keresnek azokból a tartalmakból, amelyeket még csak nem is maguk hoznak létre. A DeSo blokklánc ezzel szemben azt célozná, hogy a közösségi média bárki számára hozzáférhetővé és bevételtermelővé váljon.

Hogyan működne a DeSo?

Al-Naji a CoinDesknek és a The Blocknak beszélt a DeSo blokklánc működéséről. Elmondása szerint a DeSo támogatná a hagyományos közösségi média funkciókat, például profilok és bejegyzések létrehozását, valamint a blokklánc-natív funkciókat is, mint például közösségi tokenek létrehozását, borravaló osztást és az NFT-ket. Ezek tennék lehetővé az alkotók számára, hogy az alkotók pénzt keressenek. Megint csak nem új elgondolás, elég csak a tetszhalott állapotú Voice-ra, vagy épp a Steemitre gondolni.

Al-Naji természetesen egy új tokent is kreál az elosztott médiájához, és aki használni szeretné a DeSo blokkláncot vagy a blokkláncára épített alkalmazásokat, rendelkeznie kell DESO tokennel. A DESO felhasználó profil létrehozására, bejegyzés létrehozására, közösségi jelzők vásárlására, NFT-k vásárlására, és egyebekre lesz használható – mondta. “Összességében tehát a cél az, hogy minél több tevékenységet vezessünk be a DeSo blokkláncon, hogy növeljük DESO iránti keresletet.”

“Az Ethereumhoz hasonlóan minél nyitottabb a DeSo blokklánc, és minél több alkalmazást építenek rá független fejlesztők, annál több tranzakció áramlik át a blokkláncon, és annál értékesebb lesz a DESO” – folytatja Al-Naji azzal, amit a bootstrappinghez és hájpgeneráláshoz fontos audiencia olvasni szeretne.

A DESO tokent korábban CLOUT (BitClout) néven jegyezték, azt nevezték át most a DeSo natív tokenére, teszi hozzá Al-Naji, hogy a BitClout állítólag egy tesztprojekt volt a DeSo blokklánc tesztelésére majd kijelentve, hogy a 200 millió dollárral befektető tőkéseket DESO tokennel kompenzálták, ami egy kissé furának tűnhet, amikor a CLOUT token ugyanúgy megvásárolható volt korábban. Madártávlatból úgy néz ki, hogy Al-Naji kétszer is eladja ugyanazokat a tokeneket, egyszer CLOUT-ként, másodszor DESO-ként.

Mindenesetre a friss tőkével a kezében Al-Naji létrehozta a DeSo Alapítványt, az általa vezetett nonprofit szervezetet, amely a forrásokat a decentralizált társadalmi ökoszisztéma elfogadásának növelésére használja fel. Al-Naji szerint eddig több mint 100 alkalmazás épült vagy épül a DeSo blokkláncon. Ide tartozik többek között a Twitter-szerű BitClout közösségi média platform (itt megint egy kis logikai fejtörő azoknak, akik ismerik a BitClout indulásának körülményeit), az NFT piactér Polygram.cc, a BitCloutPulse és a Clubhouse-szerű Clubrooms.