A felfüggesztett Bittrex számlák rejtélye – több ezer számlát zároltak indoklás nélkül

Egyre többen panaszkodnak az indoklás nélkül felfüggesztett Bittrex kriptopénz számlák miatt.

 

Felfüggesztett Bittrex számlák

Az utóbbi napokban egyre több hír és panasz jelent meg a fórumokon, hogy a Bittrex váltó indoklás nélkül felhasználói számlákat függesztett fel. A Bittrex jelenleg a harmadik legnagyobb bitcoin és kriptopénz tőzsde a világon. Naponta több, mint 50 ezer bitcoin értékű kriptopénz cserél gazdát a platformon. A népszerű tőzsde számlazárásai ezért megdöbbentették a felhasználókat.

Felfüggesztett Bittrex számlák problémája

A Bitcoin Talk forumán már több nyitott poszt is van az ügyben (lásd itt és itt). Volt olyan érintett, akik több, mint 6 bitcoint tárolt a számláján, melyhez most nem fér hozzá. Más arra panaszkodik, hogy már 3 napja nem tud belépni, de még egy üzenetet vagy figyelmeztetést sem kapott a zárolás előtt. Sokan a közösségi média felületeken próbálták a Bittrexet válaszra bírni. A felhasználók nyomozásából kiderült, hogy a számlákat leginkább az alábbi országok ügyfeleinél zárták be: Szíria, India, Irán, Oroszország, Pakisztán és Törökország. A felfüggesztett számlákban közös, hogy mindenki megpróbálta felvenni a kapcsolatot a Bittrex ügyfélszolgálatával, de sokáig semmi választ nem kaptak.

 

A Bittrex szerint nem történt semmi különös

A felhasználók panaszaira kedden végül a Bittrex egy közleményt adott ki a több ezer felfüggesztett számla kapcsán.

“Időről időre felülvizsgálatot tartunk a számlákat illetően, hogy megvédhessük a ügyfeleinket és a szolgáltatást amit nyújtunk. A felülvizsgálat során felfüggesztésre kerülhetnek számlák, amíg kellő információ nem érkezik a számla tulajdonosáról. Az összes felfüggesztett, bezárt, vagy letiltott számla, mindössze 0,1%-a a Bittrex felhasználók összes számláinak. Tehát az ügyfelek többsége nem érintett az ügyben.”

Természetesen mindenki számára világos, hogy nem minden Bittrex számlát érint a felülvizsgálat, a probléma éppen az, hogy miért zárták be azt a maradék 0,1 százalékot.

Törvényi megfelelés a kommunikáció rovására

Az ügyfélszolgálat nem válaszol

Mivel a Bittrex egy amerikai vállalat, érthető, hogy a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás elleni törvényeknek szigorúan meg kell felelnie. Sokkal inkább különös, hogy a Bittrex miért nem értesítette az ügyfeleket a számlák zárolásáról. Sehol egy indoklás vagy egy magyarázat, miért történik most és hogy mely felhasználóknál várható még számlafelfüggesztés. Akár még egy gyors nyilatkozat is elegendő lett volna, amit a zárolás pillanatában küldenek ki.

A Bittrex nyilvánosan a közleményben foglaltakon túl nem kívánta kommentálni a történéseket.