Felfüggesztették a Wirecard leányvállalatának működését

A Wirecard leányvállalata, amely a kripto bankkártyák kibocsátásáért felelős, nem férhet hozzá többet az ügyfelek pénzéhez.

Az Egyesült Királyság pénzpiaci felügyelete, az FCA felfüggesztette a Wirecard kripto bankkártyák kibocsátásáért felelős leányvállalatának, a Wirecard Card Solutions Ltd-nek a működését.

A szabályozó által június 26-án kiadott nyilatkozat szerint a Wirecard leányvállalatának rendelkezésre kell bocsátania az ügyfelek pénzeszközeit, fel kell hagynia szabályozott tevékenységeinek folytatásával, és weboldalán az ügyfeleivel közölnie kell azt, hogy a cég működése már nem engedélyezett. A szabályozó kérésének azonban még nem tett eleget a Wirecard, ugyanis sem a központi weboldalán, sem pedig a leányvállalat brit oldalán nem tájékoztatták az ügyfeleiket.

Az FCA kifejtette, hogy a Wirecard 1,9 milliárd eurós hiányáról szóló híreket követően a bankkártya kibocsátó leányvállalattal együttműködést kezdeményezett az ügyfelek pénzeszközeinek védelme érdekében. Pénteken a szabályozó úgynevezett kiegészítő intézkedésként arra kötelezte a céget, hogy hagyjon fel az összes szabályozott tevékenységével. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek pénzéhez nem férhet többet hozzá. Az FCA kijelentése azt sugallja, hogy az ügyfelek már nem használhatják a vállalat által kibocsátott bankkártyákat. Ide tartoznak a Crypto.com, a TenX és mások kripto betéti kártyái.

A Crypto.com vezérigazgatója, Kris Marszalek azzal nyugtatta az ügyfeleket, hogy az alapok biztonságban vannak, amelyekért a társaság vállal felelősséget. Marszalek úgy fogalmazott, hogy

” A kártyák most jól működnek. A tegnapi nyilatkozatunk szerint zavar esetén a pénzeszközöket haladéktalanul visszairányítjuk a felhasználóink kriptotárcáiba. Figyelembe véve az FCA mai bejelentését, ez nagyon valószínű. ”

Marszalek azt is hozzátette, hogy a vállalat már keresi a megoldásokat, hogy az ügyfelek továbbra is használhassák a kártyáikat. De később azt nyilatkozta a cég egy közleményben, hogy az EU-ban és az Egyesült Királyságban lévő kártyák működése felfüggesztésre került, így az ügyfelek nem tudják azokat használni. A vállalat megígérte, hogy a bankkártyákon lévő összes pénzt 48 órán belül vissza fogja juttatni az ügyfelek kriptotárcáiba.

Dagad a botrány a Wirecard háza táján

Mint arról mi is írtunk, a Wirecard botrány múlt héten robbant ki, amikor kiderült, hogy a német fintech vállalat, amely több kriptovaluta betéti kártyáért, többek között a crypto.com kártyájának kibocsátásáért felelős, 1,9 milliárd eurós készpénztartalékot hamisan tüntetett fel.

Azóta a cég vezérigazgatója, Markus Braun lemondott, majd a német hatóságok letartóztatták. Az ügyészek úgy vélik, hogy a társaság vezetése egy hosszú ideje zajló csalásban vett részt. Szándékosan meghamisították a vállalat értékesítésére vonatkozó adatokat, hogy jobb képben tüntessék fel a céget. Csütörtökön a Wirecard fizetésképtelenségi kérelmet nyújtott be a hirtelen hiányra hivatkozva, amely a csődeljárás első lépése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.