Felmérések szerint a kriptó a második legnépszerűbb befektetési eszköz Franciaországban

A felmérés a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet felkérésére készült 2023 tavaszán.

A kriptovaluták a második legnépszerűbb befektetési eszköztípusnak számítanak a felnőtt francia lakosság körében – derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) felméréséből. Az eredményeket Franciaország legfőbb pénzügyi szabályozója, az Autorité des Marchés Financiers november 13-án tett közzé.

A felmérés szerint a francia lakosság 9,4%-a rendelkezik kriptoeszközökkel. Ez a szám csak minimálisan alacsonyabb, mint a legnépszerűbb befektetési eszköztípussal, az ingatlanalapokkal rendelkezőké (10,7%). A válaszadók további 2,8%-a rendelkezik nem-pénzalapú tokenekkel.

A felmérés az “új befektetők” azon csoportját is mérte, akik a COVID-19 járvány 2020. márciusi kezdete óta először fektettek be. Az új befektetők főként férfiak (64%), és lényegesen fiatalabbak, mint a hagyományos befektetők: az átlagéletkoruk 36 év, szemben az utóbbiak 51 évével. Ebben a kategóriában 54% tart kriptoeszközöket.

A felmérés elemzői azt is megjegyezték, hogy az új egyéni befektetők “viszonylag alacsony szintű pénzügyi ismeretekkel” rendelkeznek, különösen a legfiatalabb, 18-24 éves korosztályban. Ők nagyobb valószínűséggel adtak helytelen válaszokat a befektetési stratégia alapjaival kapcsolatban, mint a hagyományos befektetők.

A felmérést 1056 válaszadó körében végezték 2023 tavaszán, 40 mélyinterjút készítettek igényeikről és motivációikról.

Franciaország aktívan törekszik arra, hogy vezető szerepet töltsön be Európában a digitális gazdaság és az innováció terén. Szeptemberben a helyi Iliad távközlési csoport 100 millió eurós (106 millió dolláros) beruházásról számolt be, amelynek célja egy mesterséges intelligencia kutatásával foglalkozó “kiválósági laboratórium” létrehozása Párizsban. Ebben a hónapban pedig a Párizson kívüli üzleti negyedben megnyílt a kriptoeszközök első ilyen jellegű intézete.