Egy francia étterem bizonyos ételekért már csak bitcoint fogad el

Egy francia étterem formabontó módon kívánja a bitcoin elfogadottságát növelni. Bizonyos fogásokért és italokért kizárólag bitcoint fogad el. 

Lyonban a francia gasztronómia fővárosában elképesztően sok étterem található. Ezek közül a hagyományos “bouchon” különleges helyet foglal el a franciák szívében: hagyományos ételeket szolgál fel hagyományos környezetben, mely nemcsak a gyomrot, hanem a lelket is megnyugtatja.

Mint sok bouchon, a Lyon központjában található Comptoir Brunet is családi vállalkozás, amely 1934 óta kínálja a lyoni konyha olyan alapvető ételeit, mint az andouillettes vagy a csirkemájpogácsa. Abban azonban különbözik a többitől, hogy lelkes bitcoin rajongó hely. Benjamin Baldassini 5 évvel ezelőtt esett le a nyúl üregébe, miután informatikai diplomát szerzett. Egy ideig azt fontolgatta, hogy bitcoin fejlesztőnek áll, de apja halála után úgy döntött, átveszi a családi éttermet. Mivel azonban bitcoin iránti vágya nem csillapodott, úgy döntött, hogy a népszerű vendéglőt összeköti kedvenc kriptopénzével.

Először azzal kezdte, hogy lehetővé tette a bitcoinnal való fizetést. Benjamin emellett saját Bitcoin-csomópontot indított, majd a Lightning Networkön működő fizetési processzort, a BTCPay Server-t. Miután az étterem személyzetét felszerelték Bitcoin- és Lightning Network-tárcákkal, és az ajtótábla büszkén hirdette, hogy “bitcoint elfogadunk”… a vendégek elsöprő többsége továbbra is euróban fizette ebédjét.

A bitcoinban történő fizetés ösztönzése érdekében Benjamin továbbment, és új ötlettel állt elő. Kitalálta, hogy az apéro-t és a finom likőröket csak bitcoinnal lehet fizetni.

Az apéro vagyis aperitiv sokkal több, mint egy egyszerű vacsora előtti ital, a francia élet fontos része. A nyugodt délután, a harapnivalók és a bor (vagy sör) kombinációja remek alkalom arra, hogy összeüljenek a helyiek a barátaikkal, és újragondolják a világot. Azzal, hogy a Café Brunet bevezette a csak bitconban fizetett apéro-t, valami elképesztő dolognak lett tanúja: a tradicionális vendéglő a helyi bitcoinközösség találkahelyévé vált.

További érdekes cikkeink: