Erotikus tartalmú felvételek szivároghattak ki az internetre a rajtuk szereplők tudomása nélkül

Különböző online fórumokon tűnt fel egy link a napokban, amely egy olyan mindenki által hozzáférhető Google Drive tárhelyre mutatott, ami tele volt Onlyfans tartalomgyártók privát képeivel és videóival. Az Onlyfans egy internetes közöségi oldal, ahol a felhasználók különböző személyes tartalmakat vásárolhatnak, általában videók vagy képek formájában.

Bár a weboldal eredetileg hírességek és internetes celebek számára lett megálmodva, afféle extra bevételi forrásként a megosztott rajongói tartalmakért, valójában az oldalon már jó ideje többségbe kerültek a mindenféle erotikus és pornográf tartalmak, jellemzően fiatal felnőtt lányoktól.

Az, hogy miután valaki fizetett egy tartalomért, mások számára is elérhetővé teszi azt ingyenesen valamilyen felületen közel sem szokatlan sem az Onlyfans esetében, sem úgy általában a fizetős internetes erotikus képi és videótartalmak esetében. Ami kirívóvá teszi az esetet, hogy itt nem a weboldalra gyártott tartalmakról, hanem kifejezetten a felhasználók privát, interneten soha meg nem osztott, csupán személyes ismerőseiknek elküldött tartalmairól van szó.

A posztokat, amiben a linket hirdették a BackChannel nevű kiberbiztonsági cég munkatársai fedezték fel, miközben inkognitóban egy hacker fórumon végeztek kutatómunkát. Azóta már elérhető egy olyan weboldal, ahol a felhasználók ellenőrizhetik, hogy érinttettek-e a szivárogtatásban, és ha igen, milyen képeik vagy videóik kerültek fel az internetre.

Több hacker is benne lehet

A fájlokat vizsgálva úgy tűnik, hogy a Google Drive már régóta létezhetett, a legtöbb felvétel ugyanis még 2020 októberéből való. A BackChannel munkatársai pedig a hatalmas mennyiségű szivárogtatott adatból arra is következtettek, hogy több hacker működhetett együtt a képek és videók megszerzésében.

Az online tárhelyet, ahol a tartalmakat nyilvánosságra hozták egyébként a City College of San Francisco nevű amerikai felsőoktatási intézmény hostolja, feltehetően saját tudomásuk nélkül; a szivárogtatók még ebből is viccet csinálhattak.

A tartalmakat sajnos még mindig nem sikerült eltávolítani, ugyanis minden egyes fájlt egyesével kell jelenteni a Google felé, ahol alapesetben egyesével is bírálják el a törlési kérelmeket. A BackChannel munkatársai jobb híján a City College munkatársaival is próbálják felvenni a kapcsolatot, hátha nekik gyorsabban sikerül eltávolítani az egész mappát.

Kapcsolódó: