Újabb adatszivárgás! 533 millió Facebook felhasználó telefonszáma és privát adata került ki

Hiába hozott sok szépet és jót hétköznapjainkba a Facebook, egy évtized után kezd terhessé válni, hogy a teljes életünket egy cenzúrázó, feltörhető, adatainkon ingyenélő és azt kiárusító, megalomán vezető által irányított bigtech cégre bíztuk. Itt a legújabb adatszivárgás a Facebooktól, ezúttal több mint félmilliárd felhasználó privát adatai kerültek ki egy hackerfórumra.

Egy felhasználó még szombaton tette közzé ingyenesen egy alig látogatott hackerfórumon több száz millió Facebook felhasználó telefonszámát és privát adatait. Az adatbázisban 106 országból – köztük Magyarországról – tartalmaz felhasználói telefonszámot, Facebook azonosítót, lakóhelyet, teljes nevet, születési időt, profilbejegyzéseket és néhány esetben még e-mail címeket is.

Egy Facebook szóvivő elmondása szerint az adat egy 2019-ben már javított sérülékenység előtt került ki a világhálóra.

Habár az adatok megvannak néhány évesek, de attól még kiváló eszközzé válhatnak a kiberbűnözők kezében például álprofilok létrehozásakor, illetve felhasználói belépési adatok kicsikarásakor pl. internetbankhoz, gmail fiókhoz stb. Szinte biztos, hogy az adatszivárgás után szerte a világon magasabb fokra fog kapcsolni a közösségi manipuláció és az adathalászat a kiszivárgott profilok adataira építve.

Előbb-utóbb az érintett profilok felkerülnek a haveibeenpwned oldal adatbázisába, ahol le lehet ellenőrizni, hogy benne van-e a kiszivárgott adatbázisban. Magyarországról 377,000 felhasználó érintett, Egyesült Királyságból 11 millió, az Egyesült Államokból 32 millió.

Kapcsolódó: