Feltörték Banksy oldalát és egy NFT-t árvereztek el rajta 336 000 dollárért

A Banksy hivatalos honlapján közzétettek egy NFT aukció linkjét. Az NFT alkotást gyorsan eladták 336 000 dollár értékben, de végül kiderült, hogy átverés volt. Hackertámadás áldozata lett Banksy hivatalos oldala?

Este egy új alkotás linkje jelent meg a művész, Banksy hivatalos weboldalán. A kép nagyban hasonlít a CryptoPunks népszerű NFT tokengaléria alkotásaira. A Cryptopunks és más NFT-k értéke az elmúlt hónapokban ugrásszerűen megnőtt, és a Banksy által kibocsátott bármely NFT tokenesített alkotás valószínűleg komoly értéket képviselne.

A kép címe: “A klímakatasztrófa nagy újraelosztása”

Az “NFT” a Banksy weboldalon, még mielőtt eltávolították volna.

A digitális ‘art’ az OpenSea, egy NFT piactér oldalára mutatott, ahol ugyanezt a képet tartalmazó NFT-t éppen árverésre bocsátottak. Számos ajánlatot tettek, és a legmagasabb 100 ethert (336 000 dollár) ajánlott dobott be. Később ugyanakkor a képet eltávolították Banksy weboldaláról. A ‘gerillaalkotás’ eltávolításával körülbelül egy időben az OpenSea aukció is befejeződött, és a legmagasabb ajánlatot tevő vitte el az NFT-t mintegy 336 000 dollárért.

Banksy trollkodik vagy hackertámadás történt?

Az eseményeknek láncolata egyesek szerint arra enged következtetni, hogy az NFT-t valójában nem Banksy készítette, és hogy a weboldalát esetleg feltörték, hogy egy NFT-t népszerűsítsenek.

A nyertes licitáló, egy “Pranksy” (árulkodó név) néven ismert profi NFT befektető, ki maga is azt találgatta, hogy vajon átverés történt-e. Később azonban az NFT-t árverésre bocsátó visszautalta a vevőnek az ethert.

Banksy ügynöksége mindenesetre tagadja, hogy bármi köze lenne az NFT-hez, ami tovább erősíti azt a meggyőződést, hogy az NFT értékesítés egy marketinghack lett volna.

Az NFT-t eredetileg egy alig több mint nyolc hónapja aktív Ethereum tárcán generálták le. Korábban egy nagyobb tőzsdével, egy szerencsejáték-szolgáltatóval, DEX-ekkel és a Tornado Cash-sel, a tranzakciók elrejtésére használt mixer szolgáltatással folytatott tranzakciókat.

Egyelőre nem tiszta, hogy Banksy trollkodik az NFT-piacon vagy valóban hackertámadás érte a hivatalos oldalát.