“Fiat pénz egy csalás” egy mexikói milliárdos szerint, bitcoint szeretne elfogadni a bankja

Ricardo Salinas Pliego mexikói milliárdos június 27-én vasárnap kijelentette, hogy a 2002-ben általa alapított Banco Azteca bank a bitcoin elfogadásán dolgozik.

Pliego a mexikói Grupo Salinas konglomerátum alapítója és elnöke, és jelenleg a 13.6 milliárd dolláros vagyonával az ország 3. leggazdagabb embere.

Salinas egy ideje már intenzíven érdeklődik a digitális eszközök iránt, múlt év november 17-én például olvasásra ajánlotta Saifedean Ammous osztrák iskolai közgazdász könyvét, a magyarul is megjelent Bitcoin Standardot hozzátéve, hogy 10%-a a likvid eszközeinek bitcoinban van.

2020 decemberben egy CoinTelegraph által lefolytatott interjú során újra a vezető kriptóról beszélt, elmagyarázva hogyan hallott róla először:

Meghívtak egy konferenciára New Yorkba… És ott voltak különféle előadások, és az egyik ülésen megjelent ez a srác Grayscale-től. Fogta magát és egész idő alatt a Bitcoinról beszélt és hogy miként fogja meghódítani a világot… Azonnal felkeltette a figyelmemet. Azt mondtam magamnak „nos, próbáljuk ki és nézzük meg, mi történik”. Kis összegért vettem. 200 dollár/bitcoin árfolyamon. 2013-at írtunk, de akkoriban…

“Az tetszett a Grayscale-ben, hogy jól leegyszerűsítették – alapvetően a pénzt egy alapba helyezi és ez az alap hajtja végre a befektetést, gondoskodnak mindenről, tartásról, havi kimutatást küldenek, szóval nagyon jó felállás volt, és végül ez az alap lett a GBTC, ami mára egy tőzsdén kereskedett eszközzé vált…”

Habár a bitcoinban az utalási funkció ragadta meg először, de később realizálta, hogy a menedékőrző attribútuma teszi igazán értékessé.

Később ugyanezen interjú alatt hozzátette, mikor 2018-ban az árfolyam megütötte a 17 000 dollárt, eladta mindet:

Rendeztem egy nagy bulit, mert nagyon örültem valaha volt legjobb befektetésemnek, de ugye mindig visszatérünk a bűncselekmény helyszínére, igaz? Tehát amikor 10 000 dollárra esett, azt gondoltam: „Nos, most már ésszerűbb [az árfolyam]”, és akkor újra vettem, majd amikor 6000 dollárig csökkent, megint vettem valamennyit, és itt vagyok most, ahol az átlagunk jelenleg 9000 dollár körül mozog és még nem fejeztem be. Nem adom el. Azt hiszem, még öt-tíz évig ülök rajta. [a fenti interjú 2020 decemberében készült]

Kapcsolódó: Mexikó második leggazdagabb embere: A Bitcoin volt az eddigi legjobb befektetésem

A Grupo Salinas adatai szerint a mexikóvárosi Banco Azteca Mexikóban, Panamában, Guatemalában, Hondurasban, Peruban és Salvadorban aktív bank. Anyavállalata a Grupo Elektra, amely a Grupo Salinas leányvállalata. Ez egyike Mexikó legnagyobb bankjainak több mint 16 millió betétszámlával és több mint 18 millió hitelszámlával.

Pliego kifejezetten aktív a Twitteren, ahol tegnap Michael Saylor MicroStrategy CEO bitcoin maxi döntését üdvözölte. A MicroStrategy már több, mint 100 000 bitcoint birtokol. Pliego itt szólta el magát egy válaszában, hogy a Banca Azteca akar lenni az első bank az országban, ami elfogad bitcoint. Egy másik válaszában a bitcoint jobbnak titulálta, mint az aranyat majd végül hozzátette, a BTC „jó eszköz a befektetési portfólió diverzifikálására” és úgy véli, hogy „minden befektetőnek el kell kezdenie tanulmányoznia a kriptovalutákat és azok jövőjét” az infláció elleni küzdelem érdekében.

Egy válaszában odaszólt a Dogecoinosoknak is kijelentve, hogy attól, hogy DOGE-t birtokolnak még szegények maradnak.