A Fidelity elemzője 1 milliárd dollárt jósol a BTC árfolyamának

Az egyik legütősebb előrejelzés a Bitcoin jövőbeli árfolyamára vonatkozóan a Fidelity Investments-től származik. Jurrien Timmer, a Fidelity globális makrogazdasági vezetője azt állította, hogy a Bitcoin 2038-ra akár 1 milliárd dollárra is emelkedhet.

A Metcalfe-törvény a Bitcoinra is alkalmazható?

Az előrejelzés leginkább a Metcalfe-törvényen alapul, amely szerint egy hálózatba kapcsolt pénzügyi eszköz értéke egyenlő a hálózatban részt vevő felhasználók számának négyzetével. A törvényt, amely a hálózati hatásokra helyezi a számszerű hangsúlyt, leginkább olyan technológiákra alkalmazták, mint az internet és a közösségi média. Timmer azonban úgy véli, hogy a törvény a Bitcoinra is alkalmazható.

A Bitcoin alapvetően egy hálózat. Segít összekapcsolni a felhasználókat, hogy megkönnyítse a peer-to-peer tranzakciókat. Timmer és Metcalfe törvénye szerint a Bitcoin értékének exponenciálisan kell növekednie, amint új felhasználók csatlakoznak a hálózathoz. Ez az exponenciális növekedés a múltban is megmutatkozott: a Bitcoin ára az elmúlt évtizedben robbanásszerűen emelkedett, miközben a felhasználók száma is nagymértékben nőtt.

Az új spot tőzsdén kereskedett alapokkal (ETF) a Bitcoin felhasználóinak száma is nőtt, ami új történelmi csúcsokkal (ATH) korrelált. Ez újabb bizonyítéka lehet Metcalfe törvényének a gyakorlatban való érvényesülésének.

A jóslat két fő feltételezésen alapul. Először is, Timmer feltételezi, hogy a hálózathoz újonnan csatlakozó felhasználók értékelni fogják az általa biztosított lehetőségeket, és ki is fogják használni azokat. Ez problémát jelenthet akkor, ha jelentős többségben lenne az olyan felhasználó, aki egyszerűen csak értéktárolóként akar befektetni a Bitcoinba, és nem akarja tranzakcióra használni azt. Timmer azt is feltételezi, hogy a Bitcoin felhasználóinak száma a következő évtizedben továbbra is gyorsan nőni fog. De az is lehetséges, hogy a Bitcoin nem éri el az 1 milliárd dolláros célár eléréséhez szükséges nagymértékű elfogadottságot.

A feltételezések ellenére Timmer érve a népszerű közgazdasági modell segítségével érdekesnek bizonyul az 1 milliárd dolláros BTC-vel kapcsolatban. Ha valóban ilyen pozitív lenne a kimenetel, és a Bitcoin eléri az 1 milliárd dollárt, akkor egy 1000 dolláros befektetés 2038-ban 16,7 millió dollárt érne. Ebben az esetben a milliomossá váláshoz mindössze 60 dollár vagy 0,001 BTC befektetése lenne szükséges.