Figyelem! Újabb kriptovalutás átverés terjed a Facebookon

Újabb kriptovalutás átverés terjed a Facebookon, a közösségi óriás pedig még csak kisujját sem mozdítja, s már évek óta egyszerűen nem hajlandó tenni az ügy érdekében.

A forgatókönyv még mindig ugyanaz: a csalók hihetetlenül jól szórakoznak, hiszen még mindig a kriptovalutákban kevésbé jártas, kétségbeesett emberektől próbálnak kizsigerelni minél több pénzt. Most éppen a felhasználói profilunkba fészkelik bele magukat, és önszántunkon kívül posztolgatnak mindenféle hirdetéseket Soros György nevével arra ösztönözve, hogy egy rendszeren keresztül fektessünk kriptóba.

2018 óta egyébként folyamatosan hasonló átverésekkel bombázzák a népet: egyszer Karácsony Gergely, aztán Gattyán György, majd Palvin Barbara nevében próbáltak plusz pénzhez jutni a csalók. Általában egy ismert magyar hírportál arculatát lemásolva készítenek egy kétségtelenül valódinak tűnő cikket, az viszont rögtön kiszúrható, hogy a cikk csupán egy automatikus fordítóprogrammal generált sablon szöveg.

A Which? fogyasztóvédelmi oldal egyébként még az idei év elején készített egy felmérést, melyből kiderült, hogy a Facebook az átverésre fókuszáló hirdetések mintegy 26 százalékát nem távolítja el. Hiába a mindenféle szabályok arra vonatkozóan, hogy mit engedélyez és mit nem engedélyez hirdetni a platformján, egyszerűen fittyet hány arra, hogy minden hirdetést lekontrolláljon, mivel az rengeteg pénzbe kerülne.

A szélhámosok mindenféle pszichológiai módszereket is bevethetnek annak érdekében, hogy a lehető legjobban kihasználják az ember gyengeségeit, érdemes tehát fokozottan odafigyelni és óvakodni az ilyesfajta hirdetésektől.