Figyelmeztet a DC Comics: csak az övék a Batman témájú NFT

Gotham város köpönyeges bűnüldözőjén, Batman képregények és filmek világán alapuló NFT-t (non-fungible token) jelentett be a Detective Comics (DC) médiabirodalom. A vállalat a Veve nevű NFT tokengenerálsára specializálódott startuppal együttműködésben fogja a piacra dobni a Batman témájú digitális műalkotásokat.

A teljes kollekció négy szoborból fog állni, amelyek mindegyike egy-egy híres karaktert ábrázol majd. Az árukat ritkaságuk fogja meghatározni; a legdrágább egy Nightwing-et ábrázoló szuperhős figura lesz 89 dollárért, amelyből mindössze 1850 darabot kívánnak piacra dobni. Az értékesítésekből a vállalat közel egymillió dolláros bevételre számít, így érthető, hogy előre nyomósan figyelmeztettek mindenkit: a DC képregény univerzum szerzői jogi védelme mindenre, így az NFT tokenű digitális alkotásokra is kiterjed, aki pedig megsérti, az bűncselekményt követ el.

Feltehetően ezzel próbálják megakadályozni a lehetséges hasonló témájú NFT digitális alkotások piacra kerülését, amelyekkel harmadik felek próbálnának anyagi hasznot húzni a DC közel egy évszázados jogvédett képregény hőseiből.

Aggodalmuk érthető, hiszen a DC nem felfedezetlen vizekre merészkedik. A különböző gyűjthető NFT token alapú alkotások már számos világhírű sportklubnak is beváltak. Mind az NBA, mind az UEFA világában számos csapat állandó rendszerességgel ad ki újabbakat és újabbakat, komoly extra haszonra szert téve. A modell működését az is jelzi, hogy a világhírű Christie’s aukciós ház, amely hagyományosan a több száz millió dolláros festmény és egyéb műtárgy árveréseiről híres, nemrég rekordösszegért, 69.3 millió dollárért (21,284,109,000 forint) értékesített egy NFT tokennel hitelesített digitális műalkotást. Ez egyébként világrekord, korábban soha, semmilyen ismert tranzakcióban nem fizettek többet egy ilyen formában eredetvédett alkotásért.

Érdemes megemlíteni, hogy korábban is léteztek már nem licencelt Batman témájú NFT-alkotások, amelyeket még Trevor Jones kriptoművész hívott életre és összesen 540 etherumért értékesített. Ez a tranzakció időpontjában körülbelül 200,000 dollárt jelentett. További információkból úgy tűnik, hogy a hivatalos Batman NFT-k is Trevor Jones nevéhez lesznek köthetőek, a DC korábbi rajzolójával, José Delboval együttműködésben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.