Fintech képzés Skóciában: elindult az első bitcoin és blokklánc kurzus az egyetemen

A skót Strathclyde Egyetemen elindult az első fintech képzés, ahol mesterdiplomát lehet szerezni a tanulmányok végén. Ez az első képzés az Egyesült Királyságban ahol a pénzügyet az új technológiák szemszögéből tanítják.

A pénzügy technológiai MSc kurzus során a diákok, a pénzügy és a programozás területén szerzik meg azokat a képességeket, melyekkel később a cégeknél a biztonságtechnikát tudják fejleszteni majd. Az egyetem azt reméli, hogy az új program segíti majd Skócia digitális átalakulását a növekvő pénzügyi szektor területén.

A fintech képzés révén töltenék fel az üres munkahelyeket

Tavaly egy gazdasági modellező tanulmány készült arról, hogy Skócia 14 000 munkahelyet veszíthet el a pénzügyi szektorban, a következő tíz évben, ha nem sikerült becsatlakozni a fintech fejlődés hullámába.
Bitcoin és blokklánc képzés

Ezt megelőzendő indítja el a skót egyetem az intenzív 12 hónapos képzését 2017 szeptemberétől. Ezáltal ugyanis a diákok megfelelő vállalat fejlesztési és innovációs tudással rendelkezzenek ahhoz, hogy Skócia a gazdasági élet élvonalában tudjon maradni.

Daniel Broby, a Strathclyde Egyetem Pénzügyi Szabályozás és Innovációs Központjának igazgatója elmondta, hogy a skót pénzügyi szektornak fel kell zárkóznia a fintech iparághoz, ami egy kiváló kiugrási lehetőség lehet az ország számára.

[su_quote cite=”Daniel Broby” url=”http://www.strath.ac.uk/staff/brobydanielmr/”]A fintech iparág rohamosan fejlődik, a szoftvereke és a programozás új innovatív módokon használják. Megnöveli a hatékonyságot és csökkenti a költségeket a tranzakciók digitalizálásával. Ez most már egy multidiszciplináris tudományág lett. [/su_quote]

Bitcoin és blokklánc kurzusok

Skócia nem az egyetlen ország ami az új technológiára összpontosító kurzusokat hirdet. Számos egyetem van a világon, ahol már felismerték a blokkláncban és a digitális pénzekben rejlő lehetőségeket. Sok helyen már ki is terjesztették a meglévő kurzus kínálatot.

Egyetemek a fintech iparág fejlődése mellett

Ciprus volt a világon az első hely, ahol a diákok MSc képesítést szerezhettek a digitális pénzből. Nicosia Egyetemen 2014-ben egy online kurzus keretein belül hallgathattak a diákok előadást a bitcoinról. Tavaly pedig a Stanfordon indult egy labor kurzus ahol a bitcon elfogadó applikációkat készítettek a diákok.

A tavalyi év során a Kaspersky Lab több egyetemet is jutalmazott a blokklánc technológia során elért kiemelkedő eredményei miatt. A nyertes egyetemes között szerepel a  New York University, a University Of Maryland, College Park’s Maryland Cybersecurity Center és a Newcastle University. Ezeken az egyetemeken valamilyen formában innovatív fintech alkalmazásokat oktatnak vagy fejlesztenek.

Ahogy a technológia egyre fejlődik, a főiskolák és egyetemek bizonyára egyre több kurzust fognak a diákoknak ajánlani a blokklánc és bitcoin témakörében. Hiszen csak így maradhatnak versenyképesek a fintech iparág fejlődése mellett. Kiváncsian várjuk ez irányú törekvéseket a magyarországi magyar alma materekből.