A Firefox új frissítése automatikusan blokkolja a webalapú kriptopénz bányász szkripteket

A Firefox új webes böngésző frissítése alapértelmezetten blokkolja a harmadik fél sütiket és a kriptopénz bányász szkripteket.

Az elmúlt évben különösképp sokat kellett foglalkozni az úgynevezett cryptojacking, vagy webes kriptopénz bányász szkriptekkel, amik a felhasználó tudta nélkül zombibányászatra fogták az eszközeiket.

Mind az Apple, mind a Google korábban már kitiltotta alkalmazásboltjából az ilyen típusú appokat és bővítményeket.

Mostantól pedig a Firefox 69 böngésző is blokkolni fogja a kriptopénz bányászokat így előzve meg, hogy leszívják a készülékek CPU-, GPU-kapacitását, akksiját.

A funkció elérhető volt a korábbi béta verziókban is, de nem a sztenderd változatban. Elsőként a Firefox Nightly béta verziójában vezették be még májusban.

A Firefox 69 egy újabb blokkolófunkciót is bevezet, mégpedig az úgynevezett ‘ujjlenyomat’ szkript blokkolót. A szkript egy követőfunkció, ami képernyőképet készít a számítógéped konfigurációjáról és segítségével megállás nélkül követni tudja az internetes aktivitásodat.

Az ujjlenyomat-szkript blokkolás nem lesz alapértelmezetten elérhető, de a Mozilla állítása szerint a következő frissítésekben már benne lesz alapból. Az aktiválásához a tartalomblokkolást szigorúra kell állítani a Preferenciák menüpontban.

Az új verziót itt lehet letölteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük