Haldoklik a böngésző alapú kriptobányászat

A végét járja böngésző alapú kriptobányászat, angolul cryptojacking, mivel a hagyományos online hirdetési megoldásokhoz képest kevésbé nyereséges.

Cryptojacking: élt két évet

Egy frissen publikált akadémiai kutatás kimutatta, hogy ahhoz, hogy a böngésző alapú kriptopénz bányászat jövedelmező legyen, az oldallátogatóknak legalább 5.53 percet kell eltölteniük egy oldalon. Ezzel szemben a hagyományos online hirdetések, mint például a fentebb látható bannerekből elég 3 darab, hogy 5.5x annyi bevételt hozzon.

Egyik hátulütője a cryptojacking-nek, hogy lelassítja a gépet, mivel a bányász szkriptek rengeteg CPU és GPU erőforrást zabálnak.

A Krétai Egyetem és az Illinois Egyetem kutatói kimutatták, hogy egy bányászós oldal 59x több CPU forrást esznek, mintha sima bannerek lennének az oldalon. RAM esetében szintén többre van szükség: 1.7-szer.

Az energiafogyasztás terén se áll jól a cryptojacking: 2.08-szor több energiát eszik, mint a klasszikus hirdetésekkel operáló oldal.

Jó, de nem mindenhova

Vannak viszont olyan honlap típusok, ahol kifejezetten hatékony bevételforrás. Ilyenek azok az oldalak, ahol a felhasználók sok időt töltenek el, mint például a streaming oldalak és az online játékok.

Itt a konstans bányászat jobban termel, mintha néhány ‘reflexből bezárom’ hirdetést dobna fel az oldal.

Feltámadásra várva

A böngésző alapú kriptobányászat mára sehol sincs 2017-es fénykorához képest. Indulásakor mint az online hirdetési modellek reformereként harangozták be, de azóta kiderült, hogy egyelőre nem képes versenyezni a klasszikus hirdetési modellel.

Visszavetette fejlődését az a tény, hogy legfanatikusabb felhasználói rétege a kiberbűnözők voltak, akik suttyomban feltelepített szkriptekkel zombibányásztattak több ezer, néha több tízezer számítógépet kényelmes passzív jövedelemben részesítve őket.

Egy ilyen a kiberbanditák körében népszerű megoldás a Coinhive volt, ami 2019 márciusában zárta a kapuit. A zárás után a legtöbb cryptojacking műveletnek is befellegzett, bár a Malwarebytes kutatása szerint még mindig akadnak olyan meghackelt oldalak, ahol futnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük