Fokozott bűntevékenységre utal a forgalomban lévő dollárcímletek száma

Több százdolláros van forgalomban, mint az $1-os kis testvér – számolt be róla a CNBC. A Federal Reserve adatai szerint mindez 1,2 billió dollárnyi $100-os címletet jelent világszerte.

A táblázatot elnézve szembetűnik, hogy ez a szám megduplázódott az évtized alatt. Torsten Slok, a Deutsche Bank vezető nemzetközi közgazdásza szerint az adatok megnövekedett bűntevékenységre utalhatnak:

„A hajtóerő lehet az európai és japán negatív kamatlábaktól való globális félelem, vagy a pénzügyi válságtól aggódó amerikai háztartások spórolása (autóvásárlásra), esetleg az egyre nagyobb alvilági gazdaság megnövekedett igényei.”

Nincsenek pontos adataink arról, hogy mennyi az illegális tevékenységekre használt bitcoin mennyisége. Nem kell azonban lángésznek lenni ahhoz, hogy kitaláljuk: a készpénz ilyen téren sokkal nagyobb veszélyt hordoz magában. Főleg ha figyelembe vesszük, hogy mára már több mint 1,2 billió dollárnyi százdolláros van forgalomban. Persze nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy mindez csak az amerikai dollár egy címlete. Ezen felül még további 180 valuta létezik világszerte. Összehasonlításképp: az összes kriptopénz piaci kapitalizációja alig éri el a 130 milliárd dollárt.

százdolláros bankjegyek

Az amerikaiak által gyakran csak C-note-ként emlegetett 100 dolláros bankjegy

Az ENSZ drogkereskedelemmel és bűntényekkel foglalkozó hivatalának becslése szerint a globális GDP 2-5%-a „kerül mosógépbe”. Ez nagyjából 0,8-2 billió dollárnyi pénzmosást jelent évente. Egy kis számolás: ha a forgalomban lévő összes kriptopénzt pénzmosásra használnánk, még akkor is csak a piac 6,5-16 százalékát tennénk ki.

Nem is olyan privát?

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy mivel a kriptopénz használata nem követel személyazonosítást, így az teljesen anonim módon használható. A valóságban azonban ez nem így van. A blokkláncnak ugyanis megvan az az alapvető tulajdonsága, hogy megváltoztathatatlan, és teljesen nyilvános. Egy blokkláncelemző cég segítségével bármely magánszemély vagy szervezet összes tranzakciója visszakövethető.

Bár vannak olyan magas fokú adatvédelemmel ellátott tokenek, amelyek lenyomozhatatlan tranzakciókat ígérnek, ezek használatát igyekeznek kiterelni a főáramból. Japán pénzügyi szabályozója például erőfeszítéseket tett arra, hogy lebeszélje az ország váltóit a Monero vagy a Zcash listázásáról.

A százdollároson kívül kockázati státuszt élveznek még az 500 eurós, a 1.000 svájci frankos, és az 50 fontos címletek is. Hogy a pénzmosás veszélyét elhárítsák, felmerültek olyan javaslatok is, amelyek a felsorolt bankjegyek forgalomból történő kivonását szorgalmazták.

Nevetséges, hogy míg a készpénz a kriptopénzhez hasonlítva jóval biztonságosabban használható illegális tevékenységek lebonyolítására, a mainstream média még mindig ezzel igyekszik gyarapítani a digitális eszközök negatív tulajdonságainak sorát.

(Forrás: CCN.com)