Föld körüli pályára állt az első kripto-műhold a SpaceX segítségével

A Cryptosat a SpaceX rakétájával alacsony Föld körüli pályára állította az első kripto-műholdat, ezzel megteremtve a blokklánc technológia űrbéli működésének és felhasználásának kezdetét.  

A Cryptosat a napokban a SpaceX űrkutatási vállalat Transport 5 küldetésére tartó Falcon 9 rakéta fedélzetén indította útjára a Crypto1 kriptoszatellit-modult. A vállalat küldetése olyan műholdak építése, amelyek kriptográfiai, blokklánc és főkönyvi technológiákat működtetnek, most pedig „gyakorlatilag csatlakoznak az űrrepülés Uberjéhez”.

„Hisszük, hogy a műholdak egyedi tulajdonságaikkal alkalmassá válnak a feladatra, és azáltal, hogy az űrbe juttatjuk őket, új és izgalmas lehetőségeket nyitunk fel a számítástechnika területén” – közölték.

A műhold független kriptográfiai szolgáltatásokkal jelentkezik

A SpaceX több műholdat is indított, amelyek közül mind másért felel. A mi technológiánkat ez egyáltalán nem érinti. Azt reméljük, hogy a műholdunkkal kriptográfiai szolgáltatásokat fogunk nyújtani ügyfeleinknek a Földön, ami egyáltalán nem fogja zavarni a többi műholdat” – nyilatkozta a vállalat.

Mint tudjuk, az űrben dolgozni valóban nem olyan egyszerű, mint a Földön – itt ugyanis, ha valami elromlik, csak „kinyitsz egy terminált, és hibakeresésbe kezdesz”. Az űrben viszont ez sokkal hosszadalmasabb és bonyolultabb feladat.

Yan Michalevsky, a Cryptosat munkatársa elmondta, hogy a műhold az első független kriptográfiai rendszer lesz, „amely teljesen önállóan működik.” A vállalat továbbá arra számít, hogy a jövőben zéró tudásbiztos protokollokat állítanak fel, melyek a tranzakciók részleteinek biztonságos ellenőrzésére szakosodtak. A technikát egyébként már széles körben használják a decentralizált autonóm szervezetek (DAO) a szavazási mechanizmusaikban.

Erre nagy szükség van. Ha a protokollokat nézzük, különösen a web 3.0-at, egész pénzügyi és okosszerződéses rendszerek léteznek már, melyek afféle digitális jogi megállapodások, és a mögöttes kriptográfia megbízhatóságától függően működnek” – magyarázta Michalevsky.

A vállalat hozzátette, hogy az űrbeli kommunikáció rádiófrekvencián keresztül zajlik majd, így a rendszerek elérhetetlenek lesznek a hackerek számára.