Folytatódik a bitcoin bányászat elleni lejárató hadjárat

Michael Saylor ismét kiállt a bitcoin mellett és lerombolta a bányászat energiaigényéről szóló negatív mítoszt.

Lejárató propaganda

A Lightning Network nemrég lemondott ügyvezető igazgatója szerint a egyre jobban felerősödik a bitcoin bányászat elleni lejárató propaganda. Egyre több kormányzat terjeszt ugyanis hamis információkat arról, hogy a proof-of-work (PoW) konszenzuson alapuló bányászat hatalmas környezeti terhelést jelent.

Mítoszrombolás

Saylor-nak elege lett ebből és tételesen megcáfolta a másik fél által felhozott “tényeket”. Az összefoglaló a leggyakrabban felhozott vádak kapcsán pontokba szedve írja le az igazságot.

Energiahatékonyság

Elsőként arra a vádra reagált, miszerint a bitcoin bányászat elszívja az energiát a lakossági vagy ipari szereplőktől. A bitcoin bányászat a fölösleges, egyébként kárba vesző energiaforrásokat használja ki azokban az időszakokban, amikor a rendszerből más nem vagy alig vesz fel áramot. A bányászok nem hagyják kárba veszni ezt a “felesleges” energiát, cserébe rendkívül kedvezményes áron juthatnak hozzá.

A bitcoin bányászat összehasonlítása a többi iparággal

A bitcoin bányászatra többször is megpróbálták rásütni, hogy túl nagy környezeti terhelést jelent. Saylor leírta, hogy a bitcoin bányászat a világ leghatékonyabb és egyben legkörnyezetkímélőbb iparága. A felhasznált energia körülbelül 59,5%-a fenntartható energia forrásból származik. Az energia felhasználásának hatékonyság csak az elmúlt év során 46%-kal javult. Saylor kiemelte, hogy erre egyetlen más iparágban sincs példa. A folyamatos és kitartó fejlesztésnek köszönhetően véleménye szerint ez a szám az elkövetkező években is 18-36% közötti javulást mutat majd.

A bitcoin által létrehozott érték és az energiafelhasználás

Az adatok alapján körülbelül 4-5 milliárd dollárnyi energia szükséges a rendszer fenntartásához és működéséhez. A bitcoin hálózat értéke 420 milliárd dollár körül mozog és nap mint nap tovább gyarapszik. Ezzel az egész rendszer összességében sokkal kevésbé energiaigényes, mint például a Google, vagy a Netflix. Ráadásul nagyságrendekkel hatékonyabb, mint a hagyományos iparágak, mint például a légi közlekedés, a logisztika, a kereskedelem, hogy csak párat említsünk.

A bitcoin a többi kriptóhoz képest

Világszerte több szakértő is elismerte, hogy a bitcoin alkalmas arra, hogy valutaként használják. Ez a tulajdonsága a PoW konszenzusnak köszönhető. Ezzel szemben a proof-of-stake (PoS) alapon működő hálózatok csupán értékpapírhoz hasonló tokeneket képesek “előállítani”. Ezért nincs értelme a két különböző csoportba tartozó tokeneket összehasonlítani.

A bányászat szén-dioxid kibocsátása

A bitcoin bányászat szén-dioxid kibocsátása annyira elenyésző a többi iparághoz képest, hogy tulajdonképpen kerekítési hibának tekinthető. A világ szén-dioxid kibocsátásának 99,92%-ért az ipar felelős és ez a bitcoin bányászat előtt is így volt. Saylor úgy gondolja, hogy a lobbisták a PoW démonizálásával szeretnék elterelni a figyelmet arról, hogy a PoS tokenek nagy része nem bejegyzett kriptovaluta, amikkel szabályozatlan tőzsdéken kereskednek.

Környezeti előnyök

A bányászathoz szükséges energiát egyre több esetben nyerik ipari melléktermékek felhasználásából. Például az olajfúrások melléktermékeként kitermelt fáklyagázokból nyert energia így nem vész kárba, és ezzel jelentősen csökken a légkörbe jutó metán mennyisége.
A bányászat a megújuló energiaforrások hatékonyabb kihasználásában is fontos szerepet játszik, hiszen a túltermelésből származó áramot a bányászgépek rugalmasan fel tudják használni, így csökkentve az áramhálózat terhelését.

A bitcoin és a globális fejlődés

A bitcoin hívők egyetértenek abban, hogy a token a gazdasági fellendülés záloga lehet a világon bárhol. A bányászat ugyanis bármilyen energiát bármilyen körülmények között képes pénzzé tenni. Ezzel a bitcoin egy olyan eszköz lehet, amit még a legelmaradottabb régióban is sikerrel alkalmazhatnak.