Az időszakos bitcoin bányászat szerepe és fontossága a gazdaságban

A legtöbb kriptobányász arra törekszik, hogy a technikailag lehetséges legnagyobb üzemidőt érje el. Vagyis a gépek állandóan online legyenek és folyamatos legyen a hashelés, nem pedig kikapcsolva vagy leállítva. De néhány bányász nem ezt a gyakorlatot követi. A folyamatos bányászat helyett az üzemidejük messze az iparági normák alatt van, és olyan változókra épülő, összetettebb ütemezések szerint működik, mint az árampiac kínálata és kereslete, a napszak, a napközbeni nyereségesség, sőt még a hőmérséklet is. Az ilyen típusú tevékenységet időszakos bitcoin bányászatnak (intermittent mining) nevezzük.

E cikk célja, hogy rövid, de részletes áttekintést adjon az időszakos bányászok gazdaságosságáról és általános működéséről. Emellett rávilágítson néhány olyan diskurzusra, amely megmutatja, hogyan és miért értik gyakran félre az ágazatnak ezt a részét.

Mi az az időszakos bányászat?

Ezt a fajta bányászati tevékenységet gyakran a megújuló energiaforrásokkal (pl. szél- és napenergia) hozzák összefüggésbe, mivel ezek az energiatípusok szintén időszakosan keletkeznek. A szél nem fúj mindig, és a nap sem ad annyi energiát a felhős napokon – a megújuló energia kategorikusan szakaszos.

A bitcoin bányászoknak megvan az a képessége, hogy könnyen alkalmazkodhatnak az ilyen típusú áramtermelés ütemezésének ingadozásaihoz, ellentétben a legtöbb más energiafogyasztóval. A Lancium egy jó példa arra, hogy egy bányászati vállalat időszakos bányászfarmokat épít. A Compute North pedig egy másik példa.

időszakos bányászat

Tény, hogy normál működési feltételek mellett ezek az időszakos energiaforrások (szél- és napenergia) szükségtelenül nagy terhelést jelenthetnek az elektromos hálózatoknak. A bányászok által generált kereslet, amint azt később részletesebben tárgyaljuk, a megújuló energiatermelési projektek számára egy alsó árat hozhat létre. Ez vonzóbbá teszi őket, mint infrastrukturális beruházásokat a befektetők számára. A megújuló energiaforrások gazdaságosságának javítása nem az egyetlen felhasználási módja az időszakos bányászatnak, de ez az egyik leggyakrabban tárgyalt eset.

Félreértések az időszakos bányászattal kapcsolatban

Az időszakos bányászattal kapcsolatos, kissé negatív kommentek nemrégiben több prominens proof-of-stake konszenzus hívő, köztük az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin által írt Twitter-bejegyzésekből is érkeztek.

Martin Köppelmann, a Gnosis decentralizált kereskedelmi protokoll vezérigazgatója 33 000 Twitter-követőjének azt mondta, hogy az az elképzelés, hogy az időszakos bányászat segít a megújuló energiaforrások nagyobb mértékű fejlesztését, “mentális tornát” igényel. Buterin is ráugrott a tweetre, és azt írta: “Soha nem értettem, hogy a bányászok gyakori be- és kikapcsolásának koncepciójának egyáltalán milyen értelme van“. A tweet vége elárulja, hogy a jelek szerint Buterin azonban nem gondolta át alaposan a kérdést. Azt írta: “Ha fizetsz a hardverért, de csak fele annyiszor használod, akkor egy versenypiacon veszteséges lesz a működésed“.

Az ilyen típusú tweetek nem kivételek. Alex De Vries (alias, Digiconomist), korábbi Dogecoin-promóter és a holland központi bank volt alkalmazottja azt állította (sok alátámasztó bizonyíték nélkül), hogy “a Bitcoin-bányászat és a megújuló energiaforrások a legrosszabb párosítás“.

Több bitcoin-párti és valós bányász is megpróbálta tisztázni és korrigálni a Buterin és Köppelmann intermittáló bányászstratégiák mögötti elképzeléseket. A bányászat “növeli a villamos energia iránti kereslet rugalmasságát” – magyarázta a HODL Ranch CTO-ja, Jesse Peltan. Noah Ruderman kriptopénz-kutató és -fejlesztő szintén megcáfolta Buterin félreértését. “A bányászat pénzzé teszi az energiát. Ennek az energiának nagy része megújuló energia. Ez így egy energiatámogatás” – írta Ruderman.

időszakos bányászat

Sokan elismerik az időszakos bitcoin bányászat hasznosságát

Az időszakos bányászatot valójában a kriptoszektor nagy része széles körben dicséri. Gideon Powell, a Cholla Petroleum vezérigazgatója például azt írta, hogy “[a megújuló energia] időszakos jellege gyönyörűen párosul a bitcoin bányászat rugalmas terhelésével”. Mike Colyer, a Foundry vezérigazgatója pedig úgy jellemezte a bitcoin bányászatot, mint az elektromos hálózat egyik legfontosabb innovációját az elmúlt több mint 100 évben. “Egy nagy alapterhelés, amely időszakos.” – írta Colyer. Max Gagliardi, az Ancova Energy társalapítója szerint a bitcoin bányászat “legkézenfekvőbb felhasználási esete az, hogy időszakos energiaforrásokkal párosul“.

Egyes kritikusok esetleges meglepetésére az időszakos vagy megszakítható bányászati stratégiák néha jövedelmezőbbek lehetnek, mint a folyamatos bányászat. A Galaxy Digital egy bányászati elemzője például júliusban jegyezte meg a Riot texasi bányászati létesítményeinek esettanulmányát. Azzal, hogy ahelyett, hogy a bányászlétesítmény saját maga bányászott volna vele, az áramot visszaadta a hálózatnak, 30%-kal több bevételt ért el az adott időszakban. Ezt szem előtt tartva a következő részben mélyebben megvizsgáljuk az időszakos bányászat gazdaságosságát.

Az időszakos bányászat gazdaságossági szempontjai

Az egyik legfontosabb módja annak, hogy az időszakos bányászati műveletek versenyelőnyre tegyenek szert a jelenlegi piacon, az egyre kifinomultabb áramvásárlási megállapodások. Az inkonzisztens áramforrásokkal való szembenézés során pedig a bányászoknak személyre szabott stratégiákat kell kidolgozniuk annak meghatározására, hogy mennyi áramot használhatnak, mikor áll rendelkezésre ez az áram, és milyen típusú és generációs bányászhardvert és firmware-t fognak ezzel az árammal táplálni.

A hardverek élettartama is szempont, mivel a bányászgépek ismételt ki- és bekapcsolása korlátozhatja azok hosszú távú hasznosságát. A Braiins elemzése szerint még ha a bányászok nem is teljes kapacitással működtetik a gépeket, egy minimális hashing szükséges ahhoz, hogy megakadályozzák a teljes leállást. És ez egy nyerő stratégia lehet. “A terheléselosztó programokban részt vevő és az időszakos energiaforrásokat használó bányászok segíthetnek megőrizni a hardverüket azzal, hogy a legszélsőségesebb csúcsigény-forgatókönyvek kivételével minden esetben működésben tartják a bányászgépeket.” – javasolja a bányászati vállalat blogbejegyzése.

Az időszakos Bitcoin bányászat jövője

Az időszakos bányászati stratégiák minden bizonnyal dominánsabbá válnak majd, ahogy a 99%-os vagy annál magasabb üzemidővel rendelkező bányászfarmok száma az iparágon belül egyre kisebb részt fog képviselni. Ennek egyik nagy ösztönzője, hogy a tisztán bányászati vállalatok jövedelmező szerződéseket fognak kitárgyalni az áramtermelő vállalatokkal. És ami még fontosabb, az időszakos bányászat egyre jobban előtérbe kerül majd az iparágban. Ugyanis maguk az energiavállalatok is bányászcsapatokat hoznak létre, hogy javítsák energiatermelési terveik gazdaságosságát. Akárhogy is lesz, a bitcoin bányászat jövője fényes.