Forkolt a Bitcoin SV, apró bökkenővel

  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hard forkolt a Bitcoin SV ugyanarra a protokollra, amivel anno a Bitcoin kezdődött, ezzel megszüntetve a blokkméret limitet.

A BSV-hálózat körülbelül 03:00 órakor frissített a Genesis szabályokra, amelyek “a Satoshi Bitcoin protokoll teljes helyreállítását” eredményezi. Ezt Jimmy Nguyen, a Bitcoin Szövetség elnöke és a bitcoin SV támogatója tweetelte közzé hozzátéve, a “történelmi pillanatra” a 620539. blokkmagasságnál került sor.

A Satoshi Nakamoto által 2009-ben először kiadott eredeti Bitcoin protokoll bevezetésével a fork eltávolítja az alapértelmezett blokkméret korlátozást, ezzel eltávolítva a tranzakciós kapacitás korlátait és emeli a blokklánc skálázhatóságát.

A limit kiiktatása lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy “nagyszabású alkalmazásokat” fejlesszenek a BSV-re, írták a projekt közleményében kedden. A bitcoin szkriptnyelvének módosítása pedig lehetővé teszi, hogy okos szerződéseket lehessen rajta generálni, ezzel a Bitcoin SV az Ethereum blokklánc hálózatával próbál versenye kelni.

A Genesis a BSV blokklánc utolsó komoly frissítése, a most implementált változtatások visszafordíthatatlanok, áll az első on-chain üzenetben, amit a BSV fejlesztőcsapata helyezett el a tranzakcióban. A csapat hozzáteszi, ezzel a vállalkozásoknak és fejlesztőknek nem kell többet műszaki változtatásokkal törődniük az alapprotokollon.

Többen lemaradtak

A BitMEX Research tweetje szerint több olyan teljes kliens van, ami még nem frissített és beragadt az előző blokkban körülbelül egy órával a Genesis hard fork végrehajtása után.

Kezdetben úgy tűnt, hogy nem lesz láncelágazás (ami annyit jelent, hogy párhuzamosan több aktív blokklánc is fut), de később a BitMEX Research azt jelentette, hogy a Genesis előtti lánchoz is elkezdtek adni új blokkokat.

A BSV szóvivője szerint az elágazást egyetlen bányász okozta és a Bitcoin Egyesület megpróbált a bányásszal kapcsolatba lépni.

Nguyen szerint ez nem volt “tartós láncelágazás”, csak a bányász elfelejtett frissíteni a Genesis szoftverre. Az egyesület által megkérdezett bányászpoolok mindegyike átállt a Genesisre.

“Az egyetlen blokknak, amelyet véletlenül a rossz láncon bányásztak, nem lesz folytatása” és a kliensek a leghosszabb blokklánc ágat fogják validnak elismerni.

A BSV Bitcoin Cash hard fork azóta áll ellentmondások középpontjában, hogy a leghangosabb szószólója, Craig Wright, magát 2016-ban Satoshi Nakamotónak, a Bitcoin feltalálójának vallotta. Állítását csak egy nagyon szűk réteg ismeri el hitelesnek, a kriptovaluta közösség tagjainak többsége inkább tartja sarlatánnak.

“A Bitcoin végre ismét Bitcoin lesz és a bányászok tovább írhatják minden Krónikáját” – áll a blokkban elhelyezett tranzakció üzenetében.

Craig Wright-nak hamarosan újra jelenése lesz a floridai bíróságon, ahol még minding zajlik az 1 millió bitcoin eltulajdonításának ügye. Dave Kleiman, elhunyt üzlettársának a testvére (a felperes) azzal vádolja Craig Wright-ot, hogy ellopta Kleiman egy millió bitcoinját, amihez a Bitcoin legkorábbi éveiben fért hozzá. A bíróság már kötelezte Wrightot, hogy a bitcoinok felét utalja át a felperesnek, amit eddig nem tett meg, vélhetően azért, mert nem rendelkezik a bitcoinok hozzáféréséhez szükséges privát kulcsokkal.

A BSV hard forkja a Nakamoto által elsőként kiadott szoftverre, jelentheti azt, hogy Wright BSV tokenben tervezi kifizetni a felpereseket azzal védekezvén, hogy ez pedig az eredeti bitcoin. A cirkusz tehát tovább folytatódik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.