A francia EDF áramszolgáltató Ethereum DApp-fejlesztő startuppal lépett partnerségre

A 33 milliárd dollár piaci értékű francia EDF áramszolgáltató összeállt az Ethereum DApp-fejlesztő iExec startuppal.

Az EDF a vizuális szimulátor szoftverének, a GPUSPH szoftverét fejlesztette az Ethereum mainnetjén az iExec-kel közösen. A szoftver a hagyományos számítási környezet helyett a blokkláncon operál.

A szimulátor különösen a folyékony anyagok modellezésénél lesz hasznos, különösen az egyszerűbb részecskék hidrodinamikájának vizsgálatakor. Voltaképp arról van szó, hogy a GPUSPH alkalmazás segítségével könnyebbé válik például a gátak vagy a lávahűlés tanulmányozása. A tesztprojekt egyben arra is választ keres, hogy vajon van-e haszna az Ethereum GPU számítási kapacitás használatának a szimulációs környezetben.

Az EDF blokkláncmérnöke, Gilles Deleuze elmondta:

Tágabb értelemben, […] a jövőre nézve az elosztott számítás fejlesztés egy hiteles forgatókönyv és a blokklánc egy jó rásegítés. Szóval ezért kezdtük el vizsgálni.

Az iExec egyike az ős-DAppoknak, amit még 2016-ban indítottak a blokklánc-alapú felhőszámítás koncepciójának kidolgozására. A felhőszámítást jelenleg a nagyvállalatok dominálják, mind például az Amazon, és a startup célja, hogy decentralizálják a szektort az Ethereum blokklánca segítségével.

iExec innovációs vezetője Jean-Charles Cabelguen szerint az iExec használatának a GPUSPH szoftvernél több előnye is van: a számítási kapacitás letisztult monitoringja mellett megnövekedett ellenállóképességet biztosít a decentralizált hálózatnak köszönhetően.

Az Ethereum ugyanakkor nem túl jól skálázható (aminek orvoslására már folynak fejlesztések), de az iExec állítólag talál egy saját skálázási metódust, legalábbis a DAppjuk skálázására.

“A komoly számítások láncon kívül történnek és nem terheli túl az Ethereumot. A blokkláncot csak utána használjuk, hogy konszenzust érjünk el a számítási eredmények hitelességét tekintve. Az eredmény hashét tároljuk a blokkláncon,” válaszolta Cabelguen a Coindesknek.

Az EDF a technológiát több szegmensben is hasznosítani szeretné a szintén francia gyökerű iExec-kel együttműködésben:

“A terv, hogy más tudományos kódokat igénylő más típusú együttműködésben is hasznosítsuk.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük