Nem tudsz mit kezdeni a bányászat hőskorából megmaradt GPU-ddal? Add bérbe!

A tartalék videokártyákkal rendelkezők hamarosan jövedelmező felhasználást találhatnak bányászhardvereik számára: felhőrenderelés révén bérbe adhatják például azoknak az alacsony teljesítményű számítógéppel rendelkezőknek, akik meg szeretnék tapasztalni a minőségi játékélményt.

Ahogy arról a TechCrunch beszámolt, a Vectordash olyan szolgáltatás elindítására készül, amellyel az olyan nem gaming gépek, mint például az Apple számítógépei is alkalmasak lehetnek magas gépigényű PC-játékok futtatására. Mindezt egy felhőalapú GPU-kölcsönzővel kívánják megoldani. Ez elméletben azt jelenteni, hogy a Macbook Air-en a játékok 4K felbontásban is 60 fps-sel futhatnának – feltéve, hogy az internet sávszélessége képes kezelni a szükséges adatmennyiséget.

Túl jól hangzik, hogy igaz legyen? A helyzet az, hogy maga a felhőrenderelés nem újdonság, az infrastruktúra ugyanis megvan hozzá. A Sony már évekkel ezelőtt elindított egy hasonló szolgáltatást a PlayStation Now-ban – bár ez utóbbi még mindig fejlesztés alatt áll. Mindazonáltal a vállalat bebizonyította, hogy a technológia egy életképes lehetőség az ágazat előrehaladásában.

Úgy néz ki, a Vectordash szolgáltatása havi 28 dollárjába kerül majd a felhasználóknak. Az üzlet másik oldalán, a GPU-bérbeadók napi 60 dollárcentet kereshetnek majd – amely nem egy világrengető vagyon, főleg annak, aki annyi pénzt öl egy nagy teljesítményű hardverbe. Azonban a bányászatra már nem alkalmas videokártyával rendelkezők most új esélyt kapnak arra, hogy pénzt kovácsoljanak.

A gyerekek örülnek, hogy végre a Macen is legjobb felbontáson, 60 fps-sel játszhatják a GTA V-öt. A kép illusztráció.

A Vectordash ennek ellenére olyan fizetést kínál a bérbeadóknak, amely képes felvenni a versenyt a kriptobányászatból származó jövedelemmel. Ez – valljuk be – a jelenlegi piaci viszonyok között nem túl nehéz. Mindenesetre érdeklődéssel figyeljük, mi történik majd, ha a kriptopiac újra erőre kap.