5 millió francia nem vallotta be a kriptobefektetéseit, a kormány válaszra készül

A francia hatóságok egyre nagyobb figyelmet fordítanak azokra a kriptotulajdonosokra, akik elmulasztották bejelenteni a befektetéseiket. 

A becslések szerint közel 5 millió ember követett el mulasztást. A kormány olyan válaszlépéseket fontolgat, amelyek célja a gyors ütemben növekvő piac átláthatóságának és szabályozhatóságának biztosítása.

A franciák eltitkolják a befektetéseiket

Az Európai Központi Bank (EKB) becslései szerint mintegy 5 millió francia rendelkezik kriptovalutákkal, köztük Bitcoinnal BTC Price BTC Price . De csak egy töredékük, 150 ezer lakos, jelentette be megfelelően a befektetéseit. Eszerint 4,85 millió lakos elmulasztotta a bevallást, amire válaszul az Államigazgatási és Számviteli Minisztérium és az ország adóhatóságai intézkedésekre készülhetnek.

A francia kormány azokat a magánszemélyeket célozza, akik adóelkerülés céljából nem vallották be a digitális eszközökből származó vagyonukat. A kezdeményezés azt a szélesebb körű globális tendenciát tükrözi, amely szerint a kormányok fokozzák a digitális eszközügyletek ellenőrzését az adóelkerülés megelőzése és a szabályozási megfelelés biztosítása érdekében.

Az adóelkerülés mellett gyakran hivatkoznak az illegális tevékenységek visszaszorítására is, azonban a Chainalysis adatai szerint 2023-ban a végrehajtott tranzakciók mindössze 0,34%-a tulajdonítható bűncselekménynek.

80%-os bírság várhat a nem nyilatkozókra

A digitális eszközök bejelentésének elmulasztása súlyos következményekkel járhat. Büntetéseket és akár jogi lépéseket is vonhat maga után. A francia hatóságok proaktív megközelítései jelzik a titkolózó tulajdonosok számára, hogy a jogérvényesítés előbb vagy utóbb utol fogja érni őket. A szigorú de nyitott hozzáállás azonban segíthet is a befektetőknek, mivel egy átláthatóbb rendszert teremthet, ami megkönnyíti a szabálykövető magatartást.

Az országban jelenleg a bejelentés elmulasztása az adóbevallásban 40%-os büntetést vonhat maga után. A mulasztást elkövető hivatásos kriptokereskedők esetében az összeg megduplázódhat, és akár a 80%-ot is elérheti. Az újabb javaslatok a következő hetekben kerülnek terítékre. Ha a parlamentben nem ütköznek ellenállásba, a törvényjavaslat még 2024 őszének vége előtt jogerőre emelkedhet.

A szigorítás és a szabályozás a kormány részéről indokolt lehet, ahogy a kriptovaluták meghódítják az országot. Egy felmérés szerint Franciaországban 2023 végén a felnőttek 9%-a rendelkezett kriptovalutákkal. Bár ez elsőre kevésnek tűnhet, de a második legnagyobb eszköztípus, az ingatlanalapok is mindössze 10,7%-kal rendelkezik.