Francia pénzügyminiszter a Facebooknak: nem kérünk a pénzedből

Franciaország azt tervezi, hogy blokkolni fogja a Facebook Libra digitális pénz fejlesztését, de legalábbis bevezetését Európában. A Libra a közösségi médiaóriás globális digitális pénze lesz, melynek bevezetése jövő évben várható.

A francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire foglalt kategorikusan állást a Libra ellen mivel szerinte a bevezetése veszélybe sodorja a nemzetállamok pénzkibocsátáshoz való jogát.

Érdekességképpen Le Marie az ellenállásának épp egy blokklánc politikai fórumon adott hangot, amit az OECD szervezett Párizsban:

“Mindez az aggodalom a Libra körül nagyon is komoly. Szóval szeretném a lehető legtisztábban kifejteni: abszolút tisztán szeretnék fogalmazni: ilyen körülmények között nem engedélyezhetjük a Libra fejlesztését európai területen.”

A Facebook digitális pénze megsérti a nemzetállamok szuverenitását

Le Maire júniusban egyszer már garanciát követelt a Facebooktól a Libra projektje kapcsán miszerint a felhasználók nem fogják illegális tevékenységek finanszírozására, mint terrorizmus finanszírozására használni.

Azt is szóvá tette, hogy szerinte amit a Facebook tervez, az a nemzetállamok monetáris önállóságának megsértése és ezért a pénzkibocsátás nem kerülhet ki az államok kezéből, különösen nem egy magáncég kezébe.

Az Egyesült Államokban szintén forró vizet kapott a Libra projekt, eddig kétszer volt kongresszusi meghallgatás az ügyben és a szenátorok többször is kijelentették, aggodalommal tölti el a törvényhozókat, hogy egy nagy tech vállalat egy privát kézben lévő alternatív globális fizetőeszközt hoz létre.

(Forrás: CNBC)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük