Franciaország egyik vezető kriptovaluta adásvételi platformja hat év után megszűnik

Bitcoin árfolyam rekord ide vagy oda, a francia kriptovaluta platform, a Bitit hat év működés után megszűnik. A vállalat már értesítette a felhasználókat a leállásról.

Franciaország egyik vezető fiat-kriptovaluta adásvételi platformja a Bitit bezárja kapuit. Hiába megy mostanában jól a kriptovalutáknak, dönt meg újabbnál újabb rekordokat a bitcoin, a jobb napokat is megért platform úgy döntött, hogy április végéig lehúzza a rolót. Nicolas Katan, a Bitit társalapítója és vezérigazgatója azt nyilatkozta a The Block kriptohírportálnak, hogy április 14-én leállították a kriptovaluta vételi és eladási funkciókat, április 30-án pedig a lehívási lehetőség is megszűnik.

“A működési nehézségek, a szabályozási kérdések és a versenyképesség elvesztése a bezárás legfontosabb okai” – jelentett ki Katan.

Tavaly szeptemberben a Bitit elvesztette hitelkártya vásárlási lehetőségét, ami erősen befolyásolta a vállalat egészének működését, hiszen a hitelkártya-vásárlást támogató cég segíti a kereskedőket a hitel- vagy bankkártyás fizetések feldolgozásában.

A Bitit legnépszerűbb fizetési módja a hitelkártya volt” – mondta Katan.

Egyik csapás jött a másik után

Amikor a fizetési lehetőséget biztosító vállalat a kriptocéggel való együttműködését felfüggesztette, majdnem két hónapba telt, mire a Bitit újabb szolgáltatót talált. Katan nem titkolta, hogy ezen idő alatt rengeteg pénzt veszített a cég. Nem sokkal később, tavaly decemberben eljött a virtuális eszköz szolgáltató (VASP) nyilvántartásba vételének határideje a francia pénzügyi szabályozónál, az AMF-nél. A Bitit-nek 2020. december 18-ig kellett regisztrálnia magát, de végül nem kapta meg az összes, működéshez szükséges engedélyt. Az AMF ugyan engedélyezte a Bitit-nek tevékenysége folytatását, új ügyfeleket azonban nem fogadhatott.

“Ez megölt minket. Kereskedési volumenünk körülbelül 90%-a az új ügyfelektől származik” – panaszkodott a vezérigazgató. Véleménye szerint a meglévő ügyfelek olyan keveset költenek, hogy új ügyfelek nélkül a vállalkozás életben tartása nem lehetséges.

Katan úgy véli, hogy cége elvesztette a versenyképességét, mivel egyre több nagyhal van már a kriptopiacon. Ha még meg is kapnák a francia szabályozótól az összes engedélyt, legalább 6-8 hónapba telne mire ismét helyreállna a kereskedési volumen. Ilyen piaci körülmények között és ennyi versenytárssal azonban nem biztos, hogy addig is túlélnék.

A Bitit feje hozzátette, hogy nemcsak a helyi, hanem a globális piac is a földbe döngölte őket, hiszen “díjháború” dúl az ügyfelek kegyeiért.

Katan 2015-ben alapította a Bitit céget Ugo Mare és Simon Potier közreműködésével. A vállalat adatai szerint mintegy 500 000 ügyfelet szolgált ki több mint 50 országból, és több mint 230 millió dollárnyi tranzakciót dolgozott fel. A cég arra különösen büszke, hogy mindezt 5000 euró kezdőtőkével és kevesebb, mint 215 000 euró összegyűjtésével sikerült elérnie.