Franciaország új szabályozást vezetett be a bitcoinra

Franciaország pénzügyi hatóságai egyre szorosabb korlátozásokat vezetnek be a kriptovaluta befektetésekkel kapcsolatban. Az új szabályozás a kötelező és opcionális licencekre, illetve az ICO-k szabályozására fókuszál főként. Ezzel párhuzamosan a pénzügyi hatóságok egyre nagyobb hatalommal rendelkeznek a kriptoprojektek felett.

Egységes jogszabály a digitális eszközökbe való befektetésére

A mai nap folyamán a legtöbb Franciaország felől érkező hír a tragikus Notre Dame-i tűzesetről szól. A napokban azonban  fontos kriptovalutákkal kapcsolatos intézkedéseket is hoztak az országban. Az Autorité des marchés financiers (AMF, azaz a francia pénzügyi piaccal foglalkozó hatóságok) április 11-én új szabályozásokat hozott, amely jelentősen befolyásolhatja a francia kriptoszektor működését. Ebből az egyik fontos új szabályról korábban már itt írtunk, azonban most nézzük meg azt, hogy milyen más döntések születtek még a dokumentumban.

Franciaország új kriptoszabályozást vezetett be

A szabályozás nagy része azzal a kérdéssel foglalkozott, hogy pontosan milyen pénzügyi entitások foglalkozhatnak a kriptovaluta és más digitális eszközökbe való befektetésekkel. Az AMF új szabályai szerint ugyanis minden pénzügyi intézmény, ami ilyen irányú tevékenységben érdekelt, annak kötelezően regisztrálnia kell az AMF-fel, mielőtt ehhez hozzáfoghatna. Ezt követően pedig egy opcionális licencet is megszerezhet a hatóságtól. Ez a licenc a publikum felé azt hivatott képviselni, hogy a projekt megbízható. Közben meg természetesen lehetőséget biztosít az AMF-nek, hogy egyre nagyobb felügyelettel rendelkezzen ezen pénzügyi intézmények felett.

Az ICO-kra is kitértek az új szabályozásban, nekik szintén az AMF-hez kell engedélyért fordulniuk. Amennyiben megfelelő információt szolgáltatnak a tokenről, a vállalatról és magáról a projektről, akkor meg is kaphatják ezt. Ha nem kapnák meg, az nem jelenti azonnal azt, hogy nem is indíthatják el ezeket az ICO-kat. Ebben az esetben azonban korlátozva van, hogy pontosan kiknek is reklámozhatják az ICO-t.

Egyre növekszik a francia hatóságok felügyelete a kriptovaluta-szektor felett

Összességében látható az, hogy az új szabályozások mindegyike az AMF erejét növeli meg a francia kripto projektek felett. A továbbiakban az AMF azt is megteheti, hogy feketelistát vezet azokról a vállalkozásokról, amelyek nem rendelkeznek a szükséges licencekkel és működési engedélyekkel.

A francia pénzügyminiszter, Bruno La Maire ráadásul az Európai Uniót is arra biztatta, hogy a francia mintára hasonló szabályozást fogadjon el.

„Javasolni fogom európai kollégáimnak, hogy egységes szabályrendszert állítsunk fel a kriptovalutákra. A mi modellünk jó.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.