Frissült a Monero hálózat, viszlát ASIC-bányászok

A pénzügy-orientált iparágak folyamatos innovációnak, piaci változásoknak van kitéve. Nincs ez másképp a kriptovalutákkal sem, bár itt enyhén másképp zajlik az innováció. A monero (XMR), mely az egyik legnépszerűbb titkoscoinja a kriptogazdaságnak, egy újabb hardforkot vezényelt le annak érdekében, hogy maximálisan védje a személyes adatok védelmét és egyben növelje a decentralizációját. A decentralizációt a bányászat terén próbálta fokozni a Monero fejlesztőcsapata azzal, hogy ASIC-rezisztenssé tették a bányászatot. Ennek hatására ugyan csökkent a hálózati hashráta, de legalább egy időre nem kell félni a bányászhardver gyártó cégek monero ASIC fejlesztéseitől.

Monero hálózat hashrátája | CoinWarz

A friss hálózatfrissítés során az elsődleges cél az volt, hogy egyszer és mindenkorra elvegyék az ASIC bányászgyártók kedvét, hogy a monero bányászatát is a bitcoinéhoz hasonlatossá tegyék. A bányászok szerint ugyanakkor az ASIC bányászat csak egy extra szint a hálózat biztonságossá tétele felé vezető úton.

Az újonnan bevezetett CryptoNight-R inkompatibilis az összes ASIC bányászkóddal és a bányászok kénytelen lesznek egy olyan bányászszoftverre váltani, ami kompatibilis lesz az új algoritmussal. A grafikon 80%-os hashráta esésére pillantva úgy tűnik sokan nem lépték meg a frissítést és inkább más coinok bányászatába kezdtek.

A legtöbb coin számára egy 80%-os esés katasztrofális hatással járna mivel megnöveli egy 51%-os támadás esélyét. De nem így a monerónál és a számítások szerint a visszaesés csupán ideiglenes és a következő hetekben újra emelkedésnek indulhat a hálózati hashráta.

A hálózatfrissítés nem csak ASIC inkompatibilitásról szól. Frissítették a dinamikus blokkméretet, és a személyes adatok védelme is egy újabb biztonsági réteget kapott.

Azok a bányászok, akik még nem frissítettek az új protokollra, azok minél előbb tegyék meg. A következő napokban minden monero szolgáltató (tőzsdék, walletek, faucetek stb.) átállnak a frissítésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.