FTX-csőd: a többség bukott, egyesek brutálisan meggazdagodtak

A New York Times megvizsgálta, hogy milyen jogi költségei vannak a különböző csődeljárásoknak és pereskedéseknek a kriptoiparban. Elképesztő összegekre derült fény. Az FTX ügyvédei szerint az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy a kriptodevizák nagyon szabályozatlan piacnak számítanak, így a megfelelő jogi munka nagyon időigényes és bonyolult, ennek viszont súlyosan megkérik az árát.

A New York Times az öt legnagyobb kriptocsőd – az FTX, a Celsius Network, a Voyager Digital, a BlockFi és a Genesis Global – 2022. július 5. és 2023. július 31. jogi költségeit adta össze a nyilvánosan elérhető adatokból. Ez a szám hamarosan valószínűleg tovább növekszik, hiszen az ügyek folyamatosan tárgyalás alatt vannak – nem beszélve Sam Bankman Fried októberben kezdődő gigaperéről. A kimutatás szerint a perekben és csődeljárásokban eljáró szakemberek – jogászok, könyvelők, tanácsadók, elemzők és mások – legalább 700 millió dollár munkadíjat számláztak eddig ki a munkájukért.

A virtuális lottó ötöst az FTX-ügyben eljáró ügyvédek és jogászok ütötték meg, ők eddig összesen 326 millió dollár munkadíjra tarthattak igényt, melyből csak az FTX csődjét intéző Sullivan & Cromwell ügyvédi iroda több mint 110 millió dollár jogi költséget számolt fel, plusz 500 000 dolláros költségtérítésre is igény tartott. A New York Times elemzői szerint a Celsius, Genesis és Voyager csődjét kezelő Kirkland & Ellis is több, mint 100 millió dollár munkadíjat számolt eddig fel munkájáért, mely mellé 2,5 millió dollár költségtérítést kértek. Az Alvarez & Marsal csődeljárás menedzselő cég állítólag több mint 125 millió dollárt kért az FTX, a Celsius és a Genesis ügyében végzett munkájáért.

Először 2023 januárjában jelentek meg hírek arról, hogy néhány nagy ügyvédi iroda, mint a Sullivan & Cromwell jelentős hasznot húznak a kriptocsőddel kapcsolatos munkájukból: a cég állítólag több mint 150 emberrel dolgozott az FTX-ügyön, köztük 30 partnerrel, akiknek óradíja meghaladta a 2000 dollárt. Az emelkedő jogi díjak miatt az Egyesült Államok csődbírósága Katherine Stadlert nevezte ki az FTX-ügy kivizsgálására, aki júniusban arra jutott, hogy az FTX-en dolgozó csapat több mint 200 millió dollár díjat számlázott ki, melyet abszolút indokolhatónak tart. Hasonló összegek repkedtek Sam Bankman-Fried ügyében is, ahol az egyik tanú óránként akár 1200 dollárba is kerülhet.