További eszközöket értékesít az FTX a hitelezők kártérítésére

Másfél évvel az FTX összeomlása óta még mindig arról kell beszélni, hogy a felhasználók és a hitelezők mekkora károkat szenvedtek, amelyek azóta sem kerültek teljes mértékben kártérítésre. Az új vezérigazgató által beleölt több tízezer órás munkának köszönhetően újabb forrásokhoz juthat hozzá az FTX, mely az elégedetlen ügyfelek kártérítési alapjába vándorolna.

Értékesítik az Anthropic-részesedést

A CNBC beszámolója szerint a megszűnt kriptovaluta tőzsde hamarosan kivezeti részesedését az Anthropic mesterséges intelligenciával (AI) foglalkozó cégből, mely megállapodás keretében a részesedés megközelítőleg 1 milliárd dollár értékben kerül értékesítésre. A hírportál forrásai szerint az olyan tech-óriások, akik jelenleg is érdekeltek a cégben, mint a Google és az Amazon nem fontolgatnak további részesedés-szerzést, ugyanakkor a jelenlegi befektetők közül többen is szeretnének nagyobb szelethez jutni a tortából.

A névtelenségüket kérő befektetők várhatóan SPV-n vagyis egy speciális célú járművön – angolul: special purpose vehicle – keresztül valósítanák meg az adásvételt. Az SPV egy önállóan létrehozott jogi entitás, egy különálló társaság saját eszközökkel, kötelezettségekkel és jogi státusszal, melyet egy meghatározott cél érdekében hoztak létre. Ez a cél lehet tőkebefektetés vagy részesedésfelvásárlás, az SPV-k pedig a tranzakciók, projektek vagy bizonyos tevékenységek kockázatának szétválasztására, az adózási struktúra optimalizálására szolgálnak.

Az FTX egyébként 2022 áprilisában, nagyjából 530 millió dollár értékben jutott hozzá a most dupláját érő részesedéshez – köszönhetően a generatív AI-boomnak. A CNBC forrásai szerint Szaúd-Arábiát kizárták a potenciális vásárlók közül a nemzetbiztonsági aggályok miatt, ugyanakkor az nem tisztázott, hogy az állami befektetőkre vagy az egyéni vállalatokra, befektetőkre vonatkozik a tiltás.

Érdekelhet még: Hogyan NE vezessünk kriptotőzsdét: az FTX esete

Mindenre szükség van SBF ítélete előtt

Az FTX minden követ megmozgat azért, hogy a március 28-ra kitűzött ítélethirdetésre Sam Bankman-Fried-et a lehető legjobb színben tüntessék fel, hiszen egyesek szerint 40-50 vagy akár 100 év börtönbüntetés is várhat rá köszönhetően annak, hogy az ügyészség szerint az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb pénzügyi csalását követte el, melyben önös célja vezérelte, hogy a kriptovaluta-ipar királya lehessen.

SBF egyébként úgy kommentálta az ügyet, hogy az ügyfelek megúszták „nulla” veszteséggel, jogi csapata pedig a legkedvezőbb ítélet kiharcolásán dolgozik, mely a maximum 6,5 éves börtönbüntetés lenne.

Az igaz, hogy a hitelezők és felhasználók szinte teljes, 8 milliárd dolláros eszközkészlete kártérítésre kerülhet, ugyanakkor a csődben érintett felek a jelenlegi vezérigazgató, John Ray szerint sohasem kerülnek vissza abba a gazdasági helyzetbe, melyben az FTX-összeomlása előtt voltak.

Árfolyamok alakulása az FTX-botrány óta

A mentális és anyagi károktól továbbra is szenvedő magánbefektetők jogosan feldúltak, hiszen kriptoeszközeik a bikapiac kezdetével sokszorosát érik annak, amit értek 2022 novemberében, decemberében. A Bitcoin BTC Price BTC Price árfolyama a kisebb korrekció ellenére is legalább háromszorosát éri annak, amit az FTX-összeomlásakor, az Ethereum ETH Price ETH Price is képes volt minimum egy duplázásra, és nem beszélve a Solana-ról SOL Price SOL Price , mely az FTX összeomlását követően 15 dollár körül ingadozott, most pedig nemrégiben átlépte a 200 dolláros árfolyamot is.

A Bitcoin-t leszámítva a legtöbb, 2021-22-ben kiemelkedő altcoin még messze van mindenkori csúcsától, ugyanakkor valószínűleg az FTX-botrányban érintettek már nem fognak többet kriptovalutákba fektetni, hiszen ez a negatív tapasztalat egy életre elvehette a kedvüket a digitális valutáktól. Az FTX csődje is rávilágít arra, hogy ebben a fiatal iparágban mennyire körültekintően kell eljárni, tárolt kriptovalutáinkat pedig a tőzsdék helyett egy saját, internetes vagy hardveres tárcán érdemes tárolni.