G20-csúcstalálkozó: Kína szerint nyitottan kell állni a digitális valutákhoz

Hszi Csin-ping kínai elnök arra kérte a kormányfőket a G20-csúcstalálkozón, hogy nyitottan és befogadóan álljanak az államilag támogatott digitális valutákhoz (CBDC). Különösen most, hogy a gazdaságnak nagy szüksége van arra, hogy kilábaljon a COVID-19 világjárvány által okozott válságból.

Hszi a tizenötödik, Szaúd-Arábia által megrendezett G20 csúcstalálkozón szólalt fel. Az időzítés nem is lehetett volna jobb, hiszen Kína épp azon dolgozik, hogy a jüant az amerikai dollár globális tartalékvaluta alternatívájaként pozícionálja. Ez a törekvés részét képezi Kína széleskörű stratégiájának, amely arra irányul, hogy nemzetközi befolyás tekintetében Kína gazdasági súlya az Egyesült Államokhoz hasonló szintre emelkedjen.

Hszi szerint nyitottan kell állni a digitális valutákhoz

Hszi november 21-én a G20-ak csúcstalálkozóján a világ vezetőihez intézett beszédet a világjárvány kezelésének témakörében. A világjárvány véleménye szerint komoly károkat okozott a gazdaságban. De az elnök bizakodóan úgy gondolja, hogy a nemzetközi együttműködés és a digitális gazdaság térnyerése gazdasági növekedéshez vezet. A központi bankok digitális valutájának támogatása ezért a világgazdaság helyreállításában is nagy segítséget jelenthet.

Az elnök továbbá azon az állásponton van, hogy a G20-aknak nyitott és befogadó hozzáállással kell kialakítaniuk az államilag támogatott digitális valutákra vonatkozó normákat és alapelveket. Majd kihangsúlyozta azt is, hogy megfelelően kell kezelniük minden lehetséges kockázatot és kihívást a nemzetközi monetáris rendszer közös fejlesztése során.

A digitális jüan nemzetközi térnyerése a cél

Kína a digitális jüan nemzetközi térnyerését tűzte ki célul. A digitális jüan használata tulajdonképpen már most is óriási méreteket ölt. Már november elején meghaladta a 300 millió dolláros értéket a digitális jüan költések összege. Ha az eddigiekhez hasonló tempóban folytatódik a digitális valuta tekintetében a fejlődés, Kína ténylegesen is az első helyet foglalhatja el a világon a CBDC megvalósításában.

A világgazdaság helyreállításában azonban kérdéses, hogy mekkora szerepe lesz majd a digitális jüannak. Míg Kína a világ GDP-jének 16.4%-át tartja ellenőrzése alatt, a globális fizetések tekintetében jelentős mértékben alulmarad a jüan a dollárhoz képest. A jüan mindössze a globális fizetések 1.9%-áért felelős, a dollár ezzel szemben azok 79.5%-át teszi ki. Így a digitális jüan növekedése várhatóan csak kismértékben járulhat majd hozzá a jüan részesedésének növeléséhez és ezáltal a világgazdaság növekedéséhez.

Kapcsolódó: