A gazdagok utazási kedve a járvány ellenére nem lankad, bitcoinnal fizetnek a magángépért

A koronavírus-járvány ellenére egyre gyakrabban szállnak fel a magánrepülők és egyre többen fizetnek az utazásért bitcoinban. Egy brit repülőtársaság, a PrivateFly árbevételének közel 20%-a kriptovalutából származik. Az utazók 13%-a bitcoinban fizette az útját. 

A Privatefly cég adatai szerint a digitális eszközökkel történő utazások száma az utóbbi időben jelentősen megugrott. A légiközlekedési vállalat néhány évvel ezelőtt elmondta, hogy a repülőutak nagyjából 1-2%-át fizetik kriptovalutával. 2020. decemberében azonban jelentős növekedést tapasztalt a vállalat a kriptofizetéseket illetően. A tavalyi év utolsó hónapjában már az utak 12%-át fizették digitális valutával, 2021. januárjában pedig 13%-át.

A Privatefly 2014-ben döntött amellett, hogy engedélyezi a bitcoin fizetéseket, azóta pedig már több másik kriptovalutát is elfogad a brit cég. A vállalat a Bitpay szolgáltatását használja az egyszeri járatok, illetve a tagság kifizetésének kezelésére.

“Már évek óta elfogadjuk a bitcoint, de a kriptotranzakciók csak az elmúlt hónapokban lódultak meg” – jelentette ki Adam Twidell, a Privatefly vezérigazgatója. Twidell szerint ez összhangban lehet azzal, hogy a bitcoin árfolyama megállíthatatlan tör előre.

Twidell az ügyfélkörrel kapcsolatban úgy fogalmazott:

“Ügyfeleink többsége a technológiában jártas, vállalkozó szellemű ember. Mostanság egyre több az olyan utas, aki az utóbbi időben komoly nyereségre tett szert, és csak ezt szeretné kihasználni.”

A fizetés tökéletes módja

A Privatefly elmagyarázta, hogy évekkel ezelőtt egy belga technológiai vállalkozó, Olivier Janssens volt az első, aki az utazásért bitcoinban fizetett náluk. Az üzletember Brüsszelből a Francia Riviérára, Nizzába repült. Janssens azt nyilatkozta azt úttal kapcsolatban:

“Ez a repülőút volt a legnagyobb bitcoin tranzakció, amit valaha végrehajtottam. Nagyon könnyű és hatékony megoldásnak bizonyult főleg, hogy rövid időn belül repülni akartam. Ez volt a tökéletes fizetési mód.”

A közelmúltban a Credit Suisse Group AG, a BNP Paribas SA és számos más pénzintézet állította azt, hogy a magánrepülőgépek iránti kereslet jelentősen nőtt, és 2021-ben is erre lehet számítani. A Societe Generale SA légiközlekedési vállalat vezetője, Werner Slavik szerint a 2020-as év a járvány ellenére a vártnál sokkal jobban alakult. Úgy tűnik, hogy csak az átlagembereket sújtották az utazási korlátozások és a járattörlések, míg a gazdagok továbbra is járják a világot, fittyet hányva a vírusra. Nincs ez másként a magyar Bombardier luxusjettel sem, mely a járványügyi korlátozások ellenére rendszeresen repül, míg a kisembereknek marad a “Több Balaton, kevesebb Adria”…