Gemini dollár: A Winklevoss testvérek stabilcoint dobtak a piacra

A Gemini tőzsde, Cameron és Tyler Winklevoss kriptotőzsdéje Gemini dollár néven egy Ethereum tokent (ERC) dobott a piacra az USDT (tether) stabilcoin hegemóniájának ellensúlyozására.

Gemini dollár vs Tether

A Gemini dollár (GUSD) célja, hogy azzá váljon, amivé a tether stabilcoin nem tudott: az USA dollár “megbízható és szabályozott digitális reprezentációjává”, amit a blokkláncon keresztül lehet utalni és a kriptotőzsdéken lehet kereskedni vele a világ bármely pontján.

“Ezidáig nincs megbízható és szabályozott digitális reprezentációja az amerikai dollárnak, mely nyílt, decentralizált módon, mint a kriptopénzek funkcionálnának” – írta a Gemini a sajtóközleményben. “A Gemini dollár (szimbólum: GUSD) ötvözi az amerikai dollár hitelképességét és árstabilitását a blokklánc technológiával és az amerikai szabályozók felügyeletével, mely nevezetesen a New York Állami Pénzügyi Szolgáltatások Osztálya (NYDFS).”

A Gemini dollár fehér könyve szerint a GUSD egy ERC-20 tokenként funkcionál az Ethereum blokkláncán. A Gemini felhasználók USD letét elhelyezése után azt át tudják váltani GUSD-re amit aztán lehívhatnak az ETH címükre. Ugyanúgy a felhasználók vissza is tudják váltani a GUSD-t amerikai dollárra a Gemini fiókjukban.

A Gemini a lépéssel csatlakozott a stabilcoint kibocsátó cégek egyre növekvő rangsorához, amelyek az amerikai dollárhoz rögzítik az árfolyamukat. A legismertebb stabilcoin a tether, amit sokan kritizálnak kiismerhetetlen működéséért és szoros kapcsolata végett a Bitfinexxel.

A kritikusok szintén megjegyezték az USDT kapcsán, hogy nincs 100%-ban amerikai dollárral fedezve, de erre egy amerikai ügyvédi vizsgálata alapján kiderült, a tethernek van elegendő USD letétje egy puerto ricói bankban.

Tether pillanatnyilag a 8. legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptopénz 2.8 milliárd dollárral. Csak a bitcoinnak van nagyobb kereskedési volumene az USDT-nél. A legtöbb kriptotőzsdén USD helyettesítő proxiként szolgál mivel a legtöbb kriptotőzsde nem válthat direktben amerikai dollárt.

A GUSD auditálható és jogosult az állami letétbiztosításra (FDIC)

Egy Tyler Winklevoss által kiadott közleményben leszögezte, az új stabilcoinjuk megfelelően van szabályozva és elegendően átlátható ahhoz, hogy kiaknázható legyen a stabilcoinok teljes potenciálja.

Ezidáig nem volt megbízható és szabályozott digitális reprezentációja az amerikai dollárnak a blokkláncon. Örömmel mutatjuk be a Gemini dollárt a piacoknak, ami egy stabilcoin, és ötvözi az amerikai dollár hitelképességét és árstabilitását a blokklánc technológiával és az NYDFS felügyelettel.

A Gemini honlapjáról kiderül, az USD fedezetet nem csak az amerikai bankokban lehet letétbe helyezni, de ezáltal jogosult az FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) betétbiztosító állami szerv amerikai bankokban és megtakarítási intézményekben elhelyezett betétek biztosítására is.

A Gemini jelentése szerint egy harmadik fél független számviteli céget fogadott fel havi riportok készítésére az USD fedezet hitelesítésére és a hitelesítés a GUSD okos szerződésekre is kiterjed, amit egy biztonsági cég biztosít.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük