Genesis ITO elemzés

2018. április 1. – május 15. között zajlik a Genesis ITO-ja, ennek kapcsán vettük nagyító alá, hogy miről is szól a projekt.

Mi a Genesis?

A Genesis egy olyan ingatlanbefektetésekkel foglalkozó cég, amely a blokklánc technológiára épül. A GES tokenek ingatlanok vásárlására fognak irányulni, ezek az ingatlanok a platform tulajdonába kerülnek és az alap részeivé válnak. A cég 12 – 25%-os éves hozamot garantál, a profitot az ingatlanok kereskedelmi hasznosítása adja. Ezenkívül a GES token tulajdonosainak lehetősége van arra, hogy más különleges projektekben vegyenek részt és további éves 25 – 75%-os hozamot érjenek el.

Értékelés:

Jó az ötlet, az ingatlanpiac biztos befektetés, ha értő kezekben van. A különleges projektekről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy rekonstrukciós és építési programokhoz fognak kötődni.

[su_heading size=”25″ margin=”0″]Pontszám: 4/5[/su_heading]

Fehér könyv/koncepció:

Mi a probléma?

A Genesis szerint az, hogy az ingatlanokkal való kereskedés és az ebből keletkező profit egy gazdag emberekből álló szűk csoportnak adatik meg. Az átlagembernek nincs arra lehetősége, hogy befektessen és ennek több oka van; az ingatlanok rendkívül drágák, a 2008-as globális krízis hatásai, a piac működésének megértése komoly szakmai tudást igényel – akik nem rendelkeznek vele, nincs esélyük labdába rúgni.

Mi a megoldás?

Egy olyan közvetítők nélküli, vagyis független multifunkcionális platform létrehozása, amelyre bárki csatlakozhat. A platform egy egyesített alapot hoz létre és biztosítja a nyereség igazságos szétosztását, az ingatlanok vásárlását pedig profikból álló csapat viszi véghez.

Miért pont blokklánc?

A technológia innovatív tulajdonsága egyszerű és megbízható mechanizmust szolgáltat a projektben résztvevők számára az ingatlanbefektetések terén, és hogy mindez egyetlen alapban összegződjön. A kriptopénzek és a blokklánc szerepe, hogy platformot biztosítson az ingatlanpiac gyors és szabad működésében.

Értékelés:

A dokumentum 34 oldalból áll, részletes és érthető. A felvetett probléma helytálló, azaz, hogy csak egy szűk elitnek van lehetősége komolyabb ingatlanbefektetésekre, a Genesis ezzel szemben az átlagembernek is meg akarja adni a lehetőséget.
A megoldás reális terv, vagyis, hogy egy szakértőkből álló cég irányítja a vásárlásokat, hogy megfelelő kezekben legyen az üzleti rész, ugyanakkor arról nincs szó, hogy a befektetőknek bármilyen szavazati vagy döntési joga lehessen a vásárlásokat illetően, vagyis csak a technológiát illetően lesz decentralizált.
A blokklánc számos tekintetben képes lehet felváltani a jelenlegi rendszert, így például a könyvelés, tulajdonjog és szerződések tekintetében. A fehér könyv nem tér ki konkrét részletekre, hogy pontosan hogyan is szeretné a technológia vívmányait alkalmazni.

[su_heading size=”25″ margin=”0″]Pontszám: 3/5[/su_heading]

Token infó:

Token neve: GES (Ethereum platform, ERC-20)
Soft cap: 3 000 000€
Hard cap: nincs
Befektetés minimum összege: 1 GES
Kibocsátott tokenek száma: 1 000 000 000
Token ára: 1 GES = 1€

Értékelés:

Mivel a minimum befektetés összege mindösszesen 1 euró, ez bárkinek lehetőséget ad arra, hogy a projekt résztvevőjévé váljon. Ez jó hír azoknak, akiknek ez az első befektetése vagy az óvatos duhajoknak, mert így egy kevés összeg befektetésével is beléphetnek az ingatlanpiacra nagyobb rizikó bevállalása nélkül. Pozitívum továbbá az is, hogy a tokenek 80%-a a befektetők rendelkezésére áll, ez rendkívül nagy arány más projektekkel összehasonlítva.
Nincsen hard cap, ami azt jelenti, hogy a befektetők korlátlan mennyiségű összeget küldhetnek az ITO walletba, bár logikusan, ha elkel minden tokenjük akkor 1 milliárd eurót gyűjthetnének össze, ami kevésbé valószínű.

[su_quote cite=”GENESIS GY.I.K.”]Ez a kereskedelmi ingatlanok értékesítésének piacában rejlő lehetőségek miatt van. Leegyszerűsítve, minél több a beruházás, annál kevesebb amit költeni kell és annál nagyobb lesz a résztvevők nyeresége.[/su_quote]

Természetesen annál jobb, minél többen csatlakoznak, főként, mert a tőzsdék nemigen érdeklődnek az olyan projektek iránt, amelyek kevés támogatást gyűjtenek be, és ha nem érdeklődnek, akkor annál nehezebb lesz eladni.
Azonban az nem fog jót tenni ha túl sok pénzérme kerül eladásra az ICO során, mert annál kevésbé lesz egyedülálló a későbbikben, mivel kisebb lesz az érdeklődés a kereskedelmet illetően, tehát biztonságosabb megoldás lett volna az arany középút, vagyis a hard cap.
Az eladatlan tokeneket a Genesis nem megsemmisíti, hanem a projekt tartalékába fogják irányítani, ami kockázatokkal járhat egy esetleges eladási hullám kapcsán.

[su_quote cite=”GENESIS GY.I.K.”]A projekt tartalékát képező tokenek értékesítése kizárólag meghatározott ingatlan megvásárlása esetén fog megtörténni. Az értékesítés a cég weboldalán az értékesítés napján az érvényes piaci áron fog megjelenni.[/su_quote]

Mindenki tudja, hogy az ingatlanpiac jövedelmező befektetés, tehát a tartalék létrehozása és későbbi felhasználása önmagában véve jó célkitűzés, azonban a kriptopénzek rendetlen piacán nem a tradicionális játékszabályok működnek.

[su_heading size=”25″ margin=”0″]Pontszám: 3/5[/su_heading]

Csapat:

A Genesis csapata 12 főből áll. A cég vezérigazgatója, egyben jogi ügyvezetője, Dmitry Navoznikov. Navoznikov Oroszország legnagyobb tanácsadó vállalatának kereskedelmi és vállalati jogokkal foglalkozó osztályát vezette, valamint hosszú ideig jogi kérdésekben volt tanácsadó a RAO UES-nél, valamint koordinátora volt egy közös vállalat létrehozásában a PWC, a Deloitte valamint a KPMG cégekkel. Ezt megelőzően pedig jelentős orosz gazdasági projektek vezetésében vett részt. Vitaly Shashkov, és Aleksander Bystrov ügyvezető igazgatók mindketten az ingatlan, valamint az építési világból érkeztek és saját ingatlanbefektetésekkel is rendelkeznek. Dmitry Navoznikov ügyvezető Facebook profilja:

A csapat ezenkívül fejlesztőkből, marketingesekből és más szakértőkből áll.

Értékelés:

A weboldalon lévő rövidített életrajzok alapján a csapat egy tapasztalt szakértői gárdát sejtet, azonban egy kivételtől eltekintve nincsenek olyan angol nyelvű profilok a közösségi és más oldalakon, amelyekből többet lehetne megtudni a csapat tagjainak szakmai múltjáról és tapasztalatairól, ez pedig nem tesz jót az átláthatóságnak.
Másik hiányosság, hogy a 12 főből összesen hárman rendelkeznek kriptopénzes/blokkláncos tapasztalattal és két személy esetében nem derül ki, hogy pontosan mi is az. Nyilvánvaló, hogy – mint ahogy sok más esetben is – tradicionális gyökerekkel rendelkező üzletemberek egy csoportja fantáziát lát ebben az új világban, ugyanakkor ez a világ komoly technológiai felkészültséget igényel.

[su_heading size=”25″ margin=”0″]Pontszám: 3/5[/su_heading]

Partnerek:

A Genesis partnerei a FINOM valamint az Infinity Economics, mindkettő kriptovállalkozás. A FINOM egy blokklánc társulás, amely a Tabtrader kriptokereskedési app, a Nanopool bányásztársaság, a Cryptonit kriptotőzsde, a Beetle.io brókercég, valamit a Cryptal bányászfarm egyesülése eredményeként jött létre. Az Infinity Economics egy decentralizált kriptopénzes hálózat és blokklánc startup.

Értékelés:

Pozitívum, hogy egy tradicionális üzleti gyökerekkel rendelkező cég olyan partnerekkel kollaborál, amelyek a kriptopénzek és a blokklánc technológia aktív résztvevői, azonban egy kivetnivaló itt is akad; a partnerek weboldalain az elemzés megírásáig nem találtuk nyomát a Genesissel való partneri viszonynak.

[su_heading size=”25″ margin=”0″]Pontszám: 3/5[/su_heading]

Közösségi média:

Twitter – aktív 2017. novembere óta, 3918 követő, 36 tweet

Facebook (a Facebook fiók törlésre került – red flag)- aktív 2017. decembere óta, 2,862 követő, 38 bejegyzés

Telegram – aktív 2017. decembere óta, 759 tag, 34 link

YouTube – aktív 2017. decembere óta, 245 megnézés, 10 követő, 3 videó

Bitcointalk – aktív 2018. januárja óta, 554 bejegyzés *(az elemzés írásának időpontjában)

Értékelés:

Egyelőre alacsony a követők száma, azonban hozzá kell tenni, hogy egy néhány hónapos projektről van szó, amely csak most fogja beindítani ITO-ját.
Az oldalak naponta frissülnek, azonban ezek nagyrészt céges reklámanyagok.

[su_quote cite=”GENESIS GY.I.K.”]Van egy bizonyos sztereotípia, hogy ICO-t kibocsátó embereknek szociálisan aktívnak kell lenniük, profilokkal kell rendelkezniük a különböző platformokon és folyamatosan foglalkozni kell azokkal. Mi ezt kategorikusan elutasítjuk. A cég alapítói felnőtt emberek, akik évek óta üzlettel foglalkoznak és egyszerűen nincs idejük posztolgatni. Nincs szükségük rá és nem is akarják.[/su_quote]

Vagyis vélhetően később sem lesz jobb a helyzet. Teljesen jogos a felvetés, hogy komoly és elfoglalt üzletemberek nem posztolgatással vannak elfoglalva, azonban pont erre vannak kiképezve a médiamunkások. A Bitcointalk fórumán van ugyan némi aktivitás, de az csak egy a sok közül. A közösségi média nemcsak reklámfelület, hanem közösségépítés és kommunikáció is egyben, a Genesis esetében azonban úgy tűnik csak azért lett létrehozva, mert ez a trend.

[su_heading size=”25″ margin=”0″]Pontszám: 3/5[/su_heading]

Összegzés:

A Genesis az ingatlanpiacok kapuját szeretné kinyitni az átlagember előtt, ami egy jó kezdeményezés és népszerű lehet, mivel egészen kis összeggel is be lehet szállni. A csapatról a rendelkezésre álló információk hiányosak; a weboldalon megjelentek alapján tapasztalt ingatlanbefektetőkről van szó, akik a tradicionális üzleti szellemet szeretnék modern blokkláncokba fektetni és a kettő közötti harmóniát megteremteni. A fehér könyvben leírtak alapján azonban a blokklánc gyakorlati alkalmazása kidolgozatlan.
A projekt a 10 pontból álló 2 éves üzleti terv első fázisában tart, tehát egyelőre csak ötlet van és lehetőség ezt kibontakoztatni.

+++Pro+++

 • ötlet, az ingatlanokba való befektetés jó üzlet lehet
 • fehér könyv, részletes és elemző
 • az ingatlanvásárlásokat szakértői csapat vezeti
 • a tokenek 80%-a a befektetők rendelkezésére áll
 • minimum befektetés összege, kis összeggel is be lehet csatlakozni
 • kriptovállalkozásos partnerek

−−−Kontra−−−

 • blokklánc technológia, arányaiban kevés a tapasztalt munkatárs, valamint a fehér könyv általánosságban fogalmaz
 • nincs szó arról, hogy a befektetőknek bármilyen beleszólási joga legyen a vásárlásokba
 • nincs hard cap
 • átláthatóság, angol nyelven nincs elég információ a csapattagok szakmai múltjáról
 • nincsen pontos adat, fotó vagy referencia arról hogy milyen ingatlanbefektetéseket hajtottak végre korábban
 • közösségi média, inkább reklámfelületnek használják, nincs kiaknázva a platformok közösségépítő funkciója

[su_heading size=”25″ margin=”0″]Genesis ITO végső értékelés: 3.17[/su_heading]

További információk az ITO-ról és a Genesisről:

Honlap (nem elérhető – red flag): https://www.genesisfound.io/

Fehér könyv: https://www.genesisfound.io/doc/wp_en.pdf

E-mail: [email protected]

Telefon: +372 66 824 72

***Figyelem! Fenti írásunk egy fizetett ICO értékelés. A cikkben leírt információk semmilyen formában sem minősülnek befektetési, pénzügyi, technikai, adózási vagy jogi tanácsadásnak. A cikkben leírtak nem helyettesítik a szakértői véleményezést és a tények egyéni ellenőrzését. A cikkben leírt állítások a Szerző objektív kutatómunkájának eredménye és semmilyen körülmények között se tekinthető befektetési tanácsadásnak, továbbá a Szerző nem áll üzleti kapcsolatban az elemzés tárgyát képező projekttel. A Bitcoin Bázis semmilyen formában nem vállal felelősséget az elemzésben leírt termék vagy szolgáltatás használata következtében bekövetkező esetleges kárért és veszteségért.***