George Bush fia 300 000 dollárt kapott a OneCoin átverőktől

Neil Bush (képen az elhunyt korábbi elnökkel), az Egyesült Államok volt elnökének, idősebb George. H. W. Bushnak fia, 300 000 dollárt kapott Ruja Ignatova Onecoin piramisjáték alapítótól, hogy részt vegyen egy találkozóm. A hírt a law360 szellőztette meg egy sikertelenül beadott bírósági idézés alapján.

Mark Scott, a Locke Lord nemzetközi vállalkozás volt ügyvédje az Egyesült Államok bírósága előtt felel állítólagos részvételéért egy 400 millió dolláros Onecoin pénzmosási ügyben, amit Ruja Ignatovával és testvérével, Konstantin Ignatovval tervelt ki a kárvallott befektetők pénzének tisztára mosása érdekében. A főbűnös Ruja Ignatova továbbra is szökésben, de bátyját még márciusban elfogták.

Mark Scott ártatlannak vallja magát az ellene felhozott vádakban és azt állítja, hogy törvényes módon járt el. Scott ügyvédje, Arlo Devlin-Brown az USA kerületi bírójának, Edgardo Ramosnak elmondta, hogy Neil Bush, – George W. Bush volt elnök testvére és a korábbi elnök George H.W. Bush elnök fia, találkozott Ignatovával, ezért is gondolta legitimnek az üzletet.

“Ez nem csak egy láttuk Bush nevét egy tranzakciónál és beillesztettünk egy idézést” – nyilatkozta Devlin-Brown. A vádlott ügyvédje tanúvallomást szeretne Neil Bushtól.

Neil Busht korábban már kihallgatta az FBI mivel igazgatósági tag a kínai Hoifu Energy-ben, aminek tulajdonosa, Hui Chi Ming kínai üzletember. A társaság anno egy 60 millió dolláros hitelügyletben segédkezett, amit készpénzzel és furcsa módon Onecoinnal finanszíroztak.

A befektető tanúvallomásától azt reméli a vádlott, hogy tisztázódik, a Onecoin nem egy átverés, ahogy azt többek között az Egyesült Államok kormánya is állítja.

Ramos bíró a tárgyaláson feltette a kérdést Scott tanácsadójának, David Garvinnak, aki azt válaszolta, Neil Bush 300 000 dollárt kapott azért, hogy részt vegyen Ignatova és Hui közötti megbeszélésen.

A találkozóra Hongkongban került sor a Hoifu Energy központjában és Neil Bush azért egyezett bele, mert profitálni kívánt egy másik olajmező üzletből is.

Bush FBI-nak tett korábbi tanúvallomásából kiderül, a Hoifu Energy vezetője, Hui Chi Ming kriptovalutát kapott egy madagaszkári olajügyletért, amiben Bush volt különösen érdekelt. Ekkor találkozott Hui-val és a kriptovaluta vállalat vezetőjével, Ruja Ignatovával. Bush az olajügyletből 10%-ot kapott, akkor, ha Hui értékesíteni tudja a kriptovalutát. Az üzlet végül kudarcba fulladt.

David Gerger, az exelnök fiának tanácsadója elismerte, hogy főnöke jelen volt az Ignatovával folytatott találkozón, de nem volt a Hoifu Energy igazgatósági tagja, és semmi köze sincs a vádlott Mark Scotthoz.

Gerger szerint Bush tanúvallomása nem változtatna semmin, különösen úgy, hogy az FBI egyszer már kihallgatta az ügyben.

Végül a bíró elutasította a vádlott tanúvallomásra vonatkozó keresetét.

Az már kiderült, hogy a márciusban lekapcsolt Konstantin Ignatov akár 90 évet is kaphat a Onecoin piramisjáték és a pénzmosás miatt.