Kemény 90 évet kaphat a OneCoin átverés társalapítója

Konstantin Ignatovot, a OneCoin eltűnt alapítójának testvérét scam tevékenységek folytatásával vádolják és akár 90 év börtönbüntetést is kaphat. A BBC november 14-i jelentése szerint Ignatov jelentkezhet az Egyesült Államok tanúvédelmi programjába.

A “kriptók királynőjének” testvére együttműködik az amerikai hatóságokkal

Konstantin Ignatov beismerte, hogy fontos szerepet játszott a OneCoin néven ismert több milliárd dolláros csalásban. Ignatovot még márciusban vették őrizetbe a Los Angeles-i repülőtéren miután értékpapír csalással és pénzmosással vádolták meg. Október 4-én viszont aláírt egy megállapodást, amely lehetővé teszi számára, hogy további vádakkal ne kelljen szembe néznie a OneCoin kapcsán, kivéve az adózási szabályok megszegését. Az ellene felhozott vádak szerint, még így is 90 év börtönbüntetéssel kell számolnia, tudósított az Inner City Press.

A BBC nem felejti hozzátenni, hogy Ignatov jelentkezhet az Egyesült Államok tanúvédő programjába. A hatóságokkal való együttműködésével ugyanis veszélynek teheti ki magát és családját is. Ruja Ignatova, Konstantin nővére, akit sokan csak a “kriptók királynőjeként” emlegetnek (ami max abban állja meg a helyét, hogy sikerült 4 milliárd dollárral eltűnnie) ismert meg a világ, 2017-ben eltűnt és azóta nincs hír kilétéről. Ignatov azt állítja, hogy megszakította a kapcsolatot a nővérével és az eltűnése óta nem is hallott róla.

Onecoin alapítójának testvére, Konstantin Ignatov

A tárgyalás során Ignatov azt is hozzátette, hogy a nővére Ruja, utoljára Szófiában lakott, de amikor azt gyanította, hogy valaki elárulhatja kilétét, két repülőjegyet kért tőle Ausztriába, majd Görögországba. Azóta Ignatov nem tudja, hogy húga hol van. Még magánnyomozót is felbérelt, hogy megtalálja, de nem járt sikerrel.

A Mark Scott eset

Az nyilvánvaló, hogy az Ignatov család nem csinálhatott mindent egyedül. Egy Mark Scott nevű amerikai ügyvédet pontosan emiatt azzal vádolnak, hogy körülbelül 400 millió dollárt vitt ki az USA-ból, miközben próbálta elrejteni a pénz eredeti tulajdonosát és származási helyét.

Az ügyvéd nem azzal védekezett, hogy tudatában volt annak, hogy a OneCoin egy piramisrendszer. Azt mondta, hogy egy kollégája megnyugtatta arról, hogy az üzletben semmi illegális nincs.

Az ügyészek azt állítják, hogy bár Scott sikeres ügyvéd volt több százezer dolláros fizetéssel, a OneCoin pénzek kezelésével ennél sokkal több pénzre tehetett szert.

A két vádlott közötti kapcsolat miatt Konstantin, Mark tárgyalásának egyik tanúja lesz. Noha a bíró kijelentette, hogy a tárgyalás akár 3 hétig is eltarthat, úgy tűnik, hogy az Inner City Press nemrégiben közzétett híre veszélyeztetheti Konstantin tanúvallomását. Arlo Devlin-Brown, Mark Scott ügyvédje azt írta Edgardo Ramos bírónak, hogy sürgesse meg a Scottot érintő két e-mail bizonyítékként történő elfogadását, amelyek akár Konstantin Ignatov tanúvallomásának hitelességét is alááshatják.