Geotermikus energiára épülő bitcoin bányászatot vizsgál Salvador

A közép-amerikai Salvadorban húsz potenciálisan aktív vulkán működik, szóval nem hülyeség Nayib Bukele elnök terve, mely a vulkánok geotermikus energiáját használná bitcoin bányászatra. A bejelentés azután jött, hogy a héten hivatalos fizetőeszközzé vált az országban a bitcoin.

Bukele egy szerdai tweetjében jelentette ki, hogy utasítani fogja Mynor Gil-t, az állami kézben lévő LaGeo közműcég vezetőjét, hogy vizsgálják meg a bitcoin (BTC) “nagyon olcsó, 100%-ban tiszta, 100%-ban megújuló, zéróemissziós energiájú” bányászatát az ország geotermikus erőforrásait kiaknázva. A LaGeo két geotermikus erőművet működtet Ahuachapán és Berlín régiókban, illetve további kettő építés alatt áll. Az ország jelenlegi geotermikus energiateljesítménye 204.4 MW, ami a 2024-re bekapcsolandó újakkal 300 MW fölé emelkedik.

Salvador egyébként – hála az aktív vulkánoknak és az így nyert olcsó geotermikus energiának – a fogyasztása több mint felét megújuló energiákból nyeri. A teljes geotermikus potenciálja 644 MW körüli, amit ha mindet BTC bányászatra fordítanának, akkor a világ egyik legnagyobb bányászati központja lenne: a Cambridge Bitcoin Áramfogyasztási Index becslése alapján a bányászok évente 116.7 terawattórát használnak fel.

Bukele elnök terve jól demonstrálja, hogy miként válik lehetségessé a bitcoin bányászoknak, hogy olyan helyeken teremtsenek munkát és ruházzanak be, ahol az ipari és lakossági energiafogyasztás túl alacsony és nem képes a kárba vesző megújuló többletenergiát felszívni. A lépés egyben felfogható egy újabb fricskának is a bitcoin bukását prognosztizáló vezető hatalmaknak, néhány amerikai szenátornak, Donald Trumpnak, európai vészmadaraknak és Kínának, amik fő narratívája, hogy hiteltelenné tegyék a bitcoin bányászatot energiaintenzív mivolta miatt. Így válik lassan fogatlanná Elon Musk pár héttel ezelőtti trollkodása a Twitteren, amikor szintén a bitcoin bányászatot támadta.

Kapcsolódó: