Gitcoin és a négyzetes közösségi finanszírozás: ez lenne a crowdfunding jövője?

A Gitcoin egy decentralizált autonóm szervezet, avagy DAO, ami létfontosságú digitális infrastruktúra kiépítésére alakult és elsősorban a programozókat célozza. A Gitcoin alapítói felismerték, hogy a közjót szolgáltó megoldások gyakran forráshiányban szenvednek és nincs rájuk elég humánerőforrás. Ilyen közjóként definiáljuk például a tiszta levegőt, vagy a digitális világban a nyílt forráskódú fejlesztéseket, mint például a Linux operációs rendszer.

A Gitcoin nem egy alapítvány, ami nyílt forrású projekteket támogat a digitális térben, hanem egy változatos finanszírozási formákat kínáló megoldás a fejlesztőknek, hogy szabadon és biztosított anyagi környezetben kooperáljanak különböző projekteken. A nyílt pályázati támogatás csak egy mód, de mellette finanszírozási eszköztárába sorolhatók a bounty programok, hackathonok, a Kernel Fellowship és a Kudos. A Gitcoin emellet változatos oktatási anyagot, technológiai eszközöket és egy növekvő közösséget is biztosít az érdeklődők számára.

A pénzügyi ösztönzők mellett a fejlesztők hackathonokon és bounty programokon és részt vehetnek, illetve a Gitcoinnak van egy egyedi finanszírozási mechanizmusa a programozók számára annak érdekében, hogy nyílt forrású projekteken tevékenykedjenek. Négyzetes finanszírozásnak nevezik és röviden annyit jelent, hogy azokat a projekteket részesítik előnyben, amik ugyanarra a likviditásra számos finanszírozó féllel rendelkeznek, szemben a kevesebb támogatóval rendelkezővel.

A Gitcoint 2017 novemberében indította Kevin Owocki, de azóta is egy közöség által hajtott projekt. Ezidáig a Gitcoin több, mint 40 millió dollár értékű támogatást csatornázott nyílt forrású szoftverek fejlesztőinek, és 43 000 alapító 230 000 támogatót tudott elérni vele. Nem kicsi közösségről beszélünk, hiszen több, mint 310 000 fejlesztő tagja van a Gitcoinnak.

Hogyan működik a Gitcoin?

A Gitcoin számos módon támogatja a nyílt forráskódú szoftverek kifejlesztését. A Kernel Fellowship egy nyolchetes, meghívásos alapon futó program, amely lehetővé teszi a Web3 fejlesztők és projektek számára, hogy networkingeljenek és kapcsolatokat építsenek ki. A Kernel Core Syllabus a kollaborációs tanulásban segít és egy ingyenes, nyílt forráskódú platformot kínál a fejlesztőknek tudásbázisuk felépítéséhez a Web3 eszközök használatának megkezdése előtt.

Egy másik kulcsfontosságú mechanizmus a Gitcoin Bounty Program, ahol a felhasználók engedélyköteles vagy engedély nélküli jutalom programokon dolgozhatnak.

Az összes bounty egzakt részletekkel, teljesítési dátummal és egyéb szükséges információkkal jön. A nagyobb bounty jutalommal rendelkező projektek általában jobb órabért biztosítanak, mint a kisebb jutalmakkal rendelkezők.

Például az 1500 és 5000 dollár közötti jutalmakkal járó projektek 50 és 195 dollár közötti órabérrel jönnek, míg az 5000 és 50 000 dollár közöttiek akár 500 dollárt is elérhetnek óránként. A felhasználók számára a bounty-k egy kiváló eszközt jelentenek a technológiai problémák közösségi alapú megoldására.

A Gitcoin ezentúl szponzorált hackathonokat is szervez, ahol a résztvevő fejlesztők jutalmakban részesülnek a megoldásaikért különböző protokollok kriptovalutáiban, de ehhez társulnak a digitális plecsnik (Kudos), illetve NFT műalkotások, amelyeket a felhasználók megvásárolhatnak vagy ajándékozhatnak, hogy így fejezhessék ki elismerésüket az elvégzett munkáért. A plecsniket és NFT-ket a fejlesztők a GitHub profiljaikon is fel tudják tüntetni, és ezzel lehetővé válik számukra, hogy demonstrálják munkájuk elismerését.

Miben egyedi a Gitcoin?

A Gitcoin egyik fő technológiai jellemzője a szabadalmaztatott demokratikus finanszírozási mechanizmus, az úgynevezett négyzetes finanszírozás. A négyzetes finanszírozás során a kisbefektetők adományait nagyobb adományozóktól származó adományokkal párosítják. Egy speciális képlet biztosítja, hogy az adományokat nem 1:1 arányban párosítják, hanem aránytalanul nagyobb súlyt kapnak a szélesebb támogatottságú projektek. Például egy projekt, amelyet 100 egyedi támogató finanszíroz, az több párosított adományt vonz be, mint egy olyan, ahol ugyanaz az adományösszeg egyetlen egy befektetőtől jön.

A négyzetes finanszírozás mechanizmusa mögött az elv az, hogy egy szélesebb közösségnek legyen elérhetőek a közjavak, ezért fejlesztésüknek több támogatást kell kapjanak, mint az olyanok, amiket csak néhány nagyobb befektető támogat. Segítségével összehangolható az adományozók, fejlesztők és a digitális közjavak fejlesztését támogatni kívánók igényei és ösztönzői. A kis adományozók az általuk legértékesebbnek ítélt projekteket hozhatják létre, a fejlesztőket pedig arra ösztönzik, hogy ne csak a leginkább finanszírozott projekteken dolgozzanak.

A párosított adományok a Gitcoin Crypto Grants alapból származnak, bár a felhasználóknak lehetőségük van saját párosító pool és alap létrehozására. Ebben az esetben a felhasználó megadja a projekt címét részletes leírással, és tisztázza, hogy melyik ERC-20 tokent kívánja használni adományozásra.

Kapcsolódó: Decentralizálná a közösségi oldalakat a Twitter CEO, sajátjával kezdené

Gitcoin és Vitalik Buterin

A Gitcoin legismertebb támogatója az Ethereum társalapító Vitalik Buterin, aki többször is hozzájárult adományokkal és közösségi megnyilatkozásaival a projekt sikeréhez.

Amellett, hogy Twitterén buzdítja a követőit a Gitcoin támogatásáról, Buterin a négyzetes finanszírozási mechanizmust is élteti saját blogján. Szerinte a mechanizmus “olyan mélyreható átalakulást hozhat, mint az ipari korszakban a többnyire szabad piacok és az alkotmányos demokrácia megjelenése”.

Buterin eddig mintegy 5 millió dollár értékű AKITA tokennel támogatta a Gitcoint, ami egy DOGE-klón token.