A jövő sikeres érméi: piaci kapitalizáció helyett Github aktivitás

Az elmúlt 12 hónapban a kriptopénzek szabadesésben vesztettek 80 – 95 százalékot értékükből. A silány piaci teljesítmény ellenére a fejlesztések nem álltak meg a projektek háza táján és Github adatgyűjtő oldalak statisztikái alapján a kriptovaluták repository aktivitása tovább nő.

Kriptovaluta Github aktivitás 2018-ban

Habár az árfolyamok több mint kétharmaddal csökkentek az elmúlt évben, a projektfejlesztések nem követték a zuhanó trendet és a projektek többsége (már ami alapból nem scamként indult) számottevő fejlesztési aktivitást mutat. A Cryptomiso adatait nem kell szentírásként kezelni (ahogy a Coin Market Cap árfolyam adatait sem), de segíthet egy árnyaltabb, de egyben pontosabb képet felvázolni a bitcoin és az altcoinok jövőjét illetően.

Logikusan, mi itt a Bitcoin Bázisnál abból a szimpla egyenletből indulunk ki, hogy beletett munka = érték, és lényegesen befolyásolja az adott érme aktuális és jövőbeli árfolyam alakulását. Persze emellett kell egy jó közösség, pár húzóember, minimális marketing és forradalmi ötlet is :).

2018-at egyértelműen a 0x uralta (nem is csoda, hogy felkerült az egyébként válogatós Coinbase kriptotőzsdére) 7109 közreműködéssel. Jóval elmaradva követi a TRON (5616), EOS (4416), Ziliqa (4000), Lisk (3294), Ark (2843), Aion (2586), Cardano (2469), Waves (2329) és Chainlink (2141). Meglepetésre az egyik legnagyobb fejlesztőközösséggel rendelkező Bitcoin csupán a 14. helyen végzett 1845 közreműködéssel az Ethereum pedig a 19.-en 960-al.

A top kapitalizációjú kriptovaluták közül minden egyes projektnek más a rangsorolás a Github aktivitás szempontjából. Például a Bitcoin esetében csak a referencia kliens, a Bitcoin Core közreműködését listázták. Az Ethereumnál pedig csak a Go verzió közreműködéseit és nem veszi számításba a Solidity, Mist, Ethereumj és sok más egyéb közreműködéseket, melyekkel az ETH vélhetően dobogós helyen végezne. A Bitcoin Cash (BCH) kliens ABC 736 közreműködéssel rendelkezik és szintén nem veszi számításba az SV, Bitprim, Unlimited, XT stb. klienseket.

Egy kifinomultabb Github aktivitás mérő

Egy a Coinmiso -val szemben sokkal részletesebb listázó a Coincodecap, mely a projektenkénti implementációkat is vizsgálja. Így máris nagyobb tartományát tudjuk szemügyre venni a kriptovaluta/ICO projektek Github aktivitásának. Például az Augur (REP) így már több mint 20 900 közreműködésnél tart az adattáraiban 11 különböző programnyelven. A Cardano, Ethereum, Lisk és TRON szintén szép munkát végzett 12 hónap alatt. A BTC-nek 3 269 közreműködése van a BCH pedig 988-cal büszkélkedhetett 2018 során. Egy kis apró szépséghiba a Coincodecap adataival, hogy a közreműködések nem csak a protokoll fejlesztéseket tartalmazzák, de egészen az olyan apró nüanszokig is elmegy, mint projekt honlap fejlesztések, vagy lokalizáció miatti kódfrissítések.

Természetesen a közreműködések száma és a Github aktivitás még messze nem fedi a teljes képet egy érme aktuális értékét vagy jövőbeli prosperitását illetően, de kiválóan előrejelzi mire számítsunk az adott coin kapcsán. Egyben arra is figyelmeztet, hogy mely projekteket érdemes magas ívben elkerülni. A Bitcoin Cash hard fork során ABC-re és SV-re kettévált coinoknál például, az SV Github aktivitás kemény kettő decemberben, ami aggasztó lehet a támogatók, közösség és a szélesebb ökoszisztéma számára is.

De az egyik kedvencünk, a Firstcoin se végzett túlzottan aktív munkát két teljes év alatt. Az aktív, vagy valamilyen formában ismert magyar kriptovaluta és ICO kezdeményezésekbe inkább bele se mertünk kukkantani nem szól szám, nem fáj fejem alapon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük