Gondok a Xiaomi telefonok böngészőivel, még az inkognitó mód se biztonságos

Ha netán Xiaomi okostelefon tulajdonos vagy és telepítetted a Mi böngészőt, akkor érdemes egy újan bevezetett adatvédelmi beállítást aktiválni a vállalat pofátlan adatgyűjtő praktikái ellen.

Az okostelefon gyártó Xiaomi kiadott egy frissítést Mi Browser/Mi Browser Pro (v12.1.4) és Mint Browser (v3.4.3) böngészőkhöz miután kiderült, a felhasználók böngészési adatait és a készülékeik metaadatait a vállalat szervereire továbbítja.

Az új beállítás segítségével leállítható az aggregált adatgyűjtés a böngészők inkognitó módjában. Fontos, a funkció nem alapértelmezetten kerül aktiválásra, mindenkinek külön kell bekapcsolni.

Az opciót az > Inkognitó mód beállítások (Incognito mode settings) > érintésével és ott a ‘Továbbfejlesztett inkognitómód (Enhanced incognito mode)’ kikapcsolásával lehet meglépni.

A Mint és Mi Browser Pro böngészőket több, mint 15 millió készülékre töltötték le világszerte.

A frissítés azután jött ki, hogy a Forbes múlt héten publikált egy részletes cikket arról, hogy a kínai vállalat hogyan is rögzíti a felhasználók privát böngészési históriáját, még inkognitó módban is.

A böngészők, amik alapértelmezetten telepítve vannak a Xiaomi készülékeken, tárolják a Google és DuckDuckGo keresési történetet és még azt is követik, hogy a felhasználók milyen fájlokat nyitnak meg, épp melyik képernyőn tartózkodnak, beleértve az állapotsort és a beállítások menüt.

Az összesített adatok ezután Kínában és Oroszországban található szerverekre kerülnek, beleértve azokat is, amelyeket a vállalat egy másik kínai technológiai óriástól, az Alibabától bérel, a felszínen a felhasználói viselkedés jobb megértése érdekében.

Kapcsolódó: Alibaba blokklánc alapú nyomonkövetést vezet be e-kereskedelmi oldalán

A Xiaomi kezdetben tagadta a vádakat és lám, mégis kijöttek gyorsan egy frissítéssel. Fontos újfent hozzátenni, hogy mikor Xiaomi készüléket vásárolsz, és bizonyosan rajt lesznek az említett böngészők közül 1-2, akkor te még ugyanúgy küldeni fogod a privát böngészési adataidat a gyártónak, hacsak explicit optoutolsz. Ez is bizonyítja, hogy a technológiai vállalatoknál az adatvédelem még mindig az utolsó helyen kullog.

Ha nagyobb védelmet szeretnél személyes adataidnak, használj az adatvédelmet alapértelmezettként kezelő böngészőt!