Itt a lista 2023 legfelkapottabb témáiról – a Google szerint

2023-ban a Google keresései szerint az emberek igen széles skálán érdeklődtek a világ történései felől. A jelentős geopolitikai eseményektől a szórakoztató ipari mérföldkövekig szinte minden érdekelte az internet népét.

Google keresések 2023 során

Martin Armstrong, a Statista oldalán gyűjtötte össze mik voltak a legnépszerűbb Google keresések 2023 során témakörökre szedve

Google keresések 2023 során

2023 legfelkapottabb hírei

A lista első helyét az izraeli és gázai háború uralta a hírekkel kapcsolatos keresésekben. A Közel-Kelet friss háborúja ismét felkeltette a világ aggodalmát az újra és újra kirobbanó konfliktus miatt. Ez a téma nagy visszhangot keltett a felhasználók körében, amivel felkapott témák listájának csúcsára került a hírek témakörben.

A második leggyorsabban növekvő kereső kifejezés, a “Titanic tengeralattjáró” volt 2023-ban a hír szekcióban. A keresések egy tragikus eseményre utalnak, amely során az OceanGate tengeralattjáró összeomlott a Titanic roncsait feltáró út során. A fedélzeten tartózkodó mind az öt személy elvesztése szomorú esemény volt, ugyanakkor a körülmények miatt a hír felkeltette az emberek kíváncsiságát.

A természeti katasztrófák frontján a törökországi földrengés került a harmadik legnépszerűbb keresőkifejezés helyére. A februárban Törökországot és Szíriát egyaránt sújtó katasztrofális esemény közel 60 000 ember életét követelte, és maradandó hatást gyakorolt a térségre.

Szórakoztató ipar legnépszerűbb keresései 2023-ban

A szórakoztatás területe egész évben jelentős szerepet játszott a Google kereséseiben. A Barbie keresőszó központi szerepet kapott, nem csak mint időtlen játék, hanem mint egy kasszasiker film is. Mind a film sikere, mind pedig a keresések számának figyelemreméltó növekedése miatt könnyen állíthatjuk, hogy 2023 a Barbie év lett. A filmes témakörben az Oppenheimer szorosan követte Barbie-t a keresési érdeklődést tekintve, különösen a film nyitó hétvégéjén.

A zene világában Shakira miatt kerestek a legtöbben a Google-ben. Emögött lehet, hogy az ikonikus művész folyamatos népszerűsége áll. De valószínűbb, hogy a 2023-as év elején kirobbant botrány áll, amikoris Shakira az ex-férjének írt egy igencsak pikírt dalt, ami virálisan terjedt a Youtube-on.

A közszereplők kategóriájában Damar Hamlin vezette a listát. Mind az emberek, mind a sportolók kategóriában a címlapokra került az NFL-játékos, miután életveszélyes helyzetbe került, amikor szívleállást szenvedett a Buffalo Bills elleni meccsen január 2-án. Hamlin története azonban pozitív fordulatot vett, amikor sikeresen felépült, és ezzel a kitartás és a diadal szimbólumává vált.

Tragikus módon 2023-ban több jól ismert személy távozott az élők közül. Közülük Matthew Perry színész halála volt a legkiemelkedőbb esemény a Google keresés lekérdezései alapján. A rajongók világszerte gyászolták a szeretett színész elvesztését, hangsúlyozva a híresség halálának köztudatra gyakorolt hatását.

Az év végéhez közeledve a Google is megünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. Tükrözve a keresőmotor fejlődését és a digitális környezet alakításában játszott szerves szerepét az alábbi videóval ünnepelték világunk dinamikus és folyamatosan változó természetét.