Újabb Google tilalom a láthatáron

A Google kitiltotta az összes kriptopénzes bányászati kiterjesztést a Google Chrome internetes áruházából. A lépés azután történt, hogy a vállalat a fejlesztők által feltöltött kiterjesztések 90%-át kiszórta, mert azok megsértették a feltételeket. Az újabb Google tilalom nem váratott sokat magára; nemrégiben a cég bejelentette, hogy eltávolítja a kriptohirdetéseket platformjairól.

BitBay - keress könnyen kriptovalutákat a BitBay referral programjával - akár 80% visszatérítés!

Június végétől lép életbe a teljes Google tilalom

A Google bejelentése április 2-án lépett érvénybe azonnali hatállyal, eszerint semmilyen új kriptopénzes bányászati kiterjesztést sem fogad el a Chrome internetes áruháza. Minden már meglévő bővítmény június végétől lesz kitiltva, vagyis a teljes betiltás innentől lép érvénybe. A Google a blokklánc hálózathoz kapcsolódó applikációk más célokra való használatát továbbra is engedélyezi. A vállalat lépését a Chromium Blog-on így indokolja:

“A kiterjesztések ökoszisztémájának fejlődése kapcsán mi arra helyezzük a hangsúlyt, hogy felhatalmazzuk a fejlesztőket innovatív kísérletek folytatására, a lehető legbiztonságosabb körülmények biztosításával a felhasználókat illetően. Az elmúlt néhány hónapban megnövekedett a káros hatású bővítmények száma, amelyek hasznos funkcióknak tűnnek a felszínen, azonban a háttérben kriptopénzes bányászati parancsfájlok vannak elrejtve, amik a felhasználó hozzájárulása nélkül futnak. Ezek a bányászati szkriptek gyakran jelentős CPU erőforrásokat fogyasztanak és súlyosan befolyásolhatják a rendszer teljesítményét és az energiafogyasztást.”

google-chrome
Példa egy, a CPU-t megugrasztó rejtetten bányászó szkriptre, forrás: Chromium Blog

Korábban a Chrome internetes áruháza engedélyezte a bányászati kiterjesztéseket, amennyiben ez volt az alkalmazás egyetlen célja és a felhasználó megfelelő tájékoztatást kapott annak működéséről. A kiterjesztések többsége azonban nem felelt meg a feltételeknek.

“A fejlesztők által a Chrome webáruházába feltöltött bányászati kiterjesztések 90%-a nem felelt meg a szabályoknak és ezért azok elutasításra és eltávolításra kerültek”, áll a blogbejegyzésben.

A Google szerint a Chrome bővítési platformja olyan rosszindulatú szoftverfejlesztőket is bevonzott, akik megpróbálnak visszaélni a platform által kínált lehetőséggel és mindezt a felhasználókat megkárosítva teszik. A vállalat szerint a tiltás egy újabb lépés annak biztosításában, hogy a felhasználók továbbra is élvezhessék a platform bővítményeinek hasznát anélkül, hogy ilyen rejtett veszélyeknek lennének kitéve.

A Google lépése a tiltások láncolatának újabb darabja, korábban a vállalat a kriptohirdetéseket tiltotta le, ezzel csatlakozva a Facebook, a Twitter és a Mailchimp hasonló jellegű drasztikus akcióihoz.

Szici

"Let’s try to secure everything" - Nick Szabo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.