Görögországban bírságot kapsz, ha nem költöd el jövedelmed 30 százalékát

Súlyos pénzbírságot kaphatnak Görögországban azok, akik nem költik el elektronikusan jövedelmük egyharmadát. A kormány az adócsalást szeretné ezzel a módszerrel visszaszorítani.

A kormány becslése szerint évente több mint 500 millió eurót fog begyűjteni abból a kezdeményezésből, amely arra kényszeríti a görögöket, hogy jövedelmük 30 százalékát elektronikusan elköltsék – jelentette ki Alex Patelis, a miniszterelnök gazdasági tanácsadója.

Azok a személyek, akik nem teljesítik, 22%-os bírságot kell fizessenek. Azt jelenti, hogy ha az bankszámlán tárolt jövedelem 20%-át költi el, akkor a 10% fennmaradó összeg után 22% bírságot kell fizetni.

A rendszer egy durván radikális kísérlet, amelynek célja, hogy a kormány rávilágítson az árnyékgazdaság méretére, növelje adóbevételeit és ösztönözze a gazdasági növekedést.

“Ez egy nagy kezdeményezés lesz a következő évben, ugyanis vagy több bevételt fog termelni, mert az emberek fizetni fogják a büntetést, vagy ami valószínűbb, az áfabevételek miatt” – nyilatkozta Alex Patelis, a görög miniszterelnök vezető gazdasági tanácsadója a The Telegraphnak.

A becsült bevétel valószínűleg alacsonyabb lesz mint elvárt, bár a bankok segíteni fogják az intézkedések betartását azáltal, hogy az állampolgárok kiadásairól beszámolnak a hatóságoknak.

Ha egy görög havonta 1000 eurót keresne és jövedelmének csupán 15% -át költi el elektronikusan, akkor évente mintegy 400 euró bírságot kellene fizetnie. A kormány szerint kizárt, hogy az intézkedés több munkavállalót késztetne jövedelme eltitkolására vagy kényszerítene feketemunkára, ami mellesleg virágzik az országban.

Sok munkavállaló készpénzben kapja a fizetését, amelyet ezután lakásbérleti díjaik és számláik befizetésére használnak elektronikusan. Görögországban az egyik legalacsonyabb az internethasználat az EU-ban, mindössze 72%, ami azt jelentheti, hogy sokan nem fogják tudni teljesíteni a 30%-os célt.

Dél-Európában, különösen Görögországban, virágzik a feketegazdaság. Az Applied Economic Research 2017-ben megállapította, Görögországban a legnagyobb a feketegazdaság aránya, eléri a 22%-ot.

A magánszemélyek és vállalkozások ösztönözve vannak az adóelkerülése a magas adók és a lassú bürokrácia miatt.

Az adócsalás olyan méreteket ölt, hogy akár új görög nemzeti sportnak is nevezhetnénk, ugyanis a becslések szerint az ország költségvetése évi 16 milliárd eurótól esik el az áfa és jövedelemadó csalások miatt.

Görögország 2017-ben állt újra növekedési pályára, de továbbra is gyenge lábakon áll, a bruttó nemzeti össztermék negyedével marad el a válság előtti szinttől.

(Forrás: The Telegraph)