A Guggenheim 270 milliárd dolláros alap Bitcoinba fektet

A Guggenheim Partners, a világ egyik legnagyobb alapkezelője 270 milliárd dolláros kezelt vagyonával Bitcoinba kíván befektetni – derült ki az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) tegnap benyújtott jelentésből.

Hivatalosan a Guggenheim Active Allocation Fund néven működő alap a hagyományos és alternatív eszközök nagyobb csoportjának részeként kriptovalutákba (főként Bitcoinba) fektet majd be.

Az alapkezelő bejelentésében kitér a Bitcoin előnyeinek és hátrányainak a taglalására is. Megemlíti a kriptovalutákba való befektetés számos kockázatot, köztük a kriptovaluták volatilis jellegét, a tőzsdék csődjének lehetőségét, a kibertámadás kockázatait, a negatív közmegítélést és a minden technológiai befektetéshez kapcsolódó általános kockázatot.

A pozitív oldalon azonban a Guggenheim több olyan tényezőre is rámutat, amelyek segítik az általános kriptopiac fejlődését: “A kriptopénzek további fejlődését befolyásoló tényezők közé tartoznak többek között a kriptopénzek elfogadásának és használatának folyamatos világméretű növekedése, a fogyasztói demográfiai és közpreferenciák változásai, valamint a digitális eszközöket támogató hálózatok használata az okosszerződések és a dappok fejlesztése.”

A bejelentésre azután került sor, hogy a Guggenheim tavaly bejelentette a SEC-nél, hogy 5,3 milliárd dolláros “Macro Opportunities Fund” alapjának akár 10%-át is befekteti a Grayscale Bitcoin Trustba – egy szabályozott intézményi eszközbe, amely lehetővé teszi a befektetők számára, hogy kitettséget szerezzenek Bitcoinban.

Scott Minerd, a Guggenheim informatikai igazgatója azóta többször is nyilatkozott a Bitcoin árfolyamával kapcsolatban. Tavaly kijelentette, hogy az eszköz árfolyama akár 400 000 dollár is lehet az elkövetkező években, két fő jellemzőjeként a ritkaságot és az infláció elleni védelmet említette.

Minerd áprilisban módosított korábbi árfolyam jóslatán, és azt állította, hogy a valuta több mint 50%-ot eshet, miután elérte a 62 000 dolláros csúcsot. Akkoriban kevesen figyeltek a figyelmeztetésekre, és a Bitcoin végül májusban egészen 29 000 dollárig zuhant.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.