Gyorstalpaló kezdőknek: mi a különbség a kriptopénz tárcák és a kriptopénz címek között?

Ha már boldog kriptopénz tulajdonos vagy egy online szolgáltatónak vagy kriptopénz automatának köszönhetően, akkor már minden bizonnyal használtál tárcát vagy címet, vagy éppen mindkettőt. De mégis mi a különbség a kettő között?

A cím és a tárca nem ugyanaz és fontos, hogy ismerjük a kettő közötti különbséget. A cikkel segíteni szeretnénk a kezdőket különbséget tenni a kettő között anélkül, hogy túlzottan belemennénk a technikai részletekbe.

A cím

A Bitcoin, ether vagy bármi más digitális pénz címe véletlenszerű betűk és számok sorozatából áll.

A Bitcoin cím általában 26-35 alfanumerikus karakterből épül fel és általában 1-sel, 3-sal vagy bc1-gyel kezdődik.

Minden egyes cím egy helyet reprezentál a Bitcoin hálózatában azzal a különbséggel a való világi címekhez képest, hogy a Bitcoin címeket egyszeri használatra tervezték.

Az alapötlet az, hogy minden egyes bitcoin tranzakció esetében a felhasználók egy egyedi, egyszeri használatú címet generálnak, amit a bitcoint küldő felhasználónak adnak tovább.

Ha ennél komolyabban bele szeretnéd ásni magad a bitcoin vagy más kriptopénz címek és tranzakciók működésébe, akkor olvasd el a részletes útmutatónkat.

A tárca

Egy tárca alapesetben egy címet is tartalmaz és pont ezért lehet sokak számára megtévesztő.

Habár a tárcák alapértelmezetten bitcoin és altcoin címet is tartalmaznak, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a kettő nem ugyanaz.

Egy kriptopénz tárca különböző címek tömkelegét tartalmazhatja. Az, hogy tárcának hívjuk gyakran félrevezető, mivel nem úgy tárolja a bankkártyáidat, mint egy fizikai pénztárca, vagy ha a digitális térből veszünk hasonlatot, mint egy Apple Pay vagy Samsung Pay.

Helyette inkább egy kulcstartóhoz hasonlítható, mert rendelkezik az összes privát kulcs és a hozzá tartozó cím másolatával. Ha jó a tárca, akkor automatikusan generál egy új Bitcoin/digitális pénz címet minden egyes tranzakciókor.

Tehát attól függetlenül, hogy csak Bitcoint vagy Ethereumot, vagy más alternatív kriptopénz birtokosa vagy, mindössze annyit kell tenned, hogy megnyitod a tárcádat ahhoz, hogy hozzáférj a benne található összes címhez.

A tárcában tárolt kriptopénzhez különböző módokon férhetsz hozzá: asztali számítógépen, böngésző bővítményen, mobilos alkalmazáson vagy akár USB formában kapható offline tárca formájában. Az utóbbit “hidegtárcának” is nevezik, mert az egyik legbiztonságosabb módja a kriptopénzek tárolásának, azzal, hogy alapértelmezetten offline állapotban tárolja a digitális vagyont és így kevésbé kitett a hacker támadásoknak.

Ha többet szeretnél megtudni a bitcoin és egyben az alternatív kriptopénz tárcákról, akkor olvasd át a részletes útmutatónkat.